Mi lesz az étkezési jegyekkel? Ülésezett az OÉT

A kormány már több, korábban a szociális partnerek által megfogalmazott javaslatot beépített a jövő évi adó- és áfatörvények tervezetébe, és készek vagyunk az OÉT további, szakmailag értékelhető javaslatait is a kormány elé vinni és megvitatni a parlamenti vitával párhuzamosan - jelentette ki Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a legutóbbi érdekegyeztető tanácsi ülésen elhangzottakat értékelve.
Kiss Melinda, 2007. október 15. hétfő, 08:39
Fotó:

Mivel a kormány mindkét tárgyalópartnere elutasította a kis adók tervezett összevonását, a társadalombiztosítási járulékok egy számlára való befizetésével kapcsolatos elképzeléseket, a szakállamtitkár további egyeztetést javasolt a témában, csakúgy, mint az adómentesen adható juttatások emelése ügyében. A szakszervezetek szeretnék a melegutalványok értékhatárát 12, a hidegétkezési utalványokét 6, míg az iskolakezdési támogatásét 24 ezer forintra emelni. Utóbbi esetében elfogadhatónak tartanák, ha a minimálbér 35 százalékában határoznák meg az értékhatárt.

Fenntartásokkal, de támogatták a szakszervezetek a feltételekhez kötött tízszázalékos társasági adó bevezetését az 50 millió forintnál kisebb forgalmat bonyolító vállalkozásoknál, a kormány pedig ígéretet tett az egyeztetés folytatására. Ahogyan a mulasztási bírságok differenciálásával kapcsolatos munkáltatói javaslat esetében is: már készül a mulasztás súlyának megállapításáról szóló szövegjavaslat. A tárca szakértői most az összes bírságnál felülvizsgálják a jogszabályokat a működési költségekre fordítható felhasználás lehetősége miatt. A bírságösszegek emelését ért kritikákkal viszont nem értenek egyet. Karácsony Imréné elismerte, hogy ellentmondás van a törvény és a végrehajtási rendelete között, és már van is arra vonatkozó kormánydöntés, hogy ezt föloldják, az azonban bizonyos, hogy az árkiegészítést nem alkalmazhatják veszteségtérítésre a közlekedési társaságok.

HOZZÁSZÓLÁSOK