BUX
37689

Mi lesz az inflációval? Elemzői várakozások (részletes)

Az elemzői vélemények szerint márciusban egyértelműen a szezonális élelmiszerek árai húzták az árak emelkedését, a gyengülő forint hatásai viszont csak nagyon mérsékelten jelentkeznek.

NAPI Online, 2006. április 11. kedd, 06:40

Egy évre visszatekintően a februárihoz képest kissé mérséklődő inflációt mutat lapunk konszenzusa: a februári 2,5 százalékos KSH-adat után márciusra 2,25 százalékot várnak a szakértők. Igaz, az év eddig eltelt két hónapjában egyaránt felülbecsülték az áremelkedés egyéves ütemét. Havi szinten gyorsulásra számít az elemzői kar, a februári 0,2 százalékos infláció után 0,47 százalékot mutat a várakozás - írja a NAPI Gazdaság.

Az éves lefutás szép lassan egyre feljebb jön: míg januárban az idei átlagos inflációt 1,6, a decemberit pedig 1,7 százalékra várták az elemzők, ezek februárban rendre 1,83 és 2,06 százalékot mutatnak, most pedig 2,05, illetve 2,15 százalékon állnak a várakozások. Az infláció a nyári hónapokban érheti el mélypontját, amikor benézhet 2 százalék alá, a forint gyengülése azonban kismértékben már felfelé módosíthatja az infláció pályáját. Az áremelkedés üteme ősszel újra emelkedhet, év végére 2,4-2,5 százalékos áremelkedés várható - véli Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. Az elemzők abban egyetértenek, hogy az - elsősorban szezonális - élelmiszerek áremelkedése az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is gyorsabb volt az átlagosnál, ennek fő oka a tél elhúzódása volt.

Ellentétes az áfacsökkentés hatásainak megítélése; többen már korábban is úgy vélekedtek, hogy a kereskedők jórészt lenyelték a hatásokat, Rebák Attila, a Credit Suisse elemzője szerint azonban még van tere az infláció emiatti csökkenésének. Az áfacsökkentés hatása ugyan lassabban jelenik meg, mint vártam, de a mögöttes folyamatok kedvezőek, 2004-ben az emelés esetében 5 hónap alatt jelent meg a teljes hatás, így két hónap adatai alapján korai lenne messzemenő következtetéseket levonni - vélekedik az elemző. Ezzel szemben Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője már nem számít áfahatásra. Ugyancsak az infláció gyorsulását segítik az üzemanyagok árai. A forint elmúlt hetekben mutatott gyengülésének hatásai várhatóan többnyire még nem jelentkeznek - a múlt hónap közepén állt lejtőre a magyar fizetőeszköz, az árfelírás viszont huszadikáig tartott, talán az üzemanyagok drágulásának egy része írható a forint rovására, de van, aki nem zárja ki az árfolyam okozta negatív meglepetést sem.