Szeptemberben 0,6 százalék volt az éves infláció a statisztikai hivatal közlése szerint, az előző hónaphoz képest 0,7 százalék ponttal emelkedett az éves index. Az éves maginfláció 1,4 százalékon állt szeptemberben a KSH szerint.

A jegybank által számított, indirekt adóktól - áfa, jövedéki adó - szűrt éves maginfláció is 1,4 százalékon állt, 0,2 százalékponttal emelkedett az augusztusihoz képest.
Az infláció emelkedését az üzemanyag termékkör bázishatása miatt növekvő éves indexe okozta - írta az MNB.

A jegybank által vizsgált, keresletérzékeny termékek inflációhoz való hozzájárulása nem változott, míg a volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak összességében továbbra is az árcsökkenés irányába hatottak.

A középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek közül a piaci szolgáltatások árai 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, ami a korábbi éveknek megfelelő havi dinamikának tekinthető.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai emelkedtek augusztushoz képest, döntően a tej termékkör árváltozása miatt.

Az iparcikkek éves inflációs rátája nem változott augusztushoz képest, árukat a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

A lakosság inflációs várakozásai az elmúlt időszakban lényegében nem változtak, és az alacsony inflációs folyamatokkal összhangban mérsékelt szinten alakulnak - jegyezte meg az MNB elemzése.