Mi lesz az internetadóval? Ezt tervezi a Fidesz és a többi párt

Az internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt a vasárnap este a budapesti József nádor téren tartott tüntetés szervezője. Hétfőn nyújtja be a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke. Erről vasárnap este tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport az MTI-t, azt követően, hogy Budapesten tiltakozás volt az internetadó ellen.
Inforádió, 2014. október 27. hétfő, 08:09

2

Az MSZP költségvetési értelemben indokolatlannak tartja az internetadót, szakmailag pedig elhibázottnak, ezért a párt szerint minden eszközzel fel kell lépni ellene. Közleményükben azt írták: az internetadó súlyos csapást mérne az esélyegyenlőségre, a független sajtó maradékára és Magyarország modernizációjára egyaránt. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a kormány nem adóztathatja meg a jövőt, a szabadságot és a tudást.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nincs szükség megszorításokra, elviselhetetlen mértékű adót jelent be az internethasználatra. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő és Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szóvivője közleményében azt írta: a kormány valódi célja, hogy emberek tömegei számára tegye megfizethetetlenné azt a információforrást, amelyet nem képes teljes mértékben befolyásolni. Az LMP vasárnap azt javasolta a kormánynak, hogy a tervezett internetadó helyett inkább térjen át az államigazgatás a szabad szoftverek használatára.

Az Együtt-PM szövetség is elfogadhatatlannak tartja a netes adatforgalom megadóztatását. Az ellenzéki pártszövetség szerint a kormány "a brutális új teher bejelentésével a beutazási botrányról igyekszik elterelni a figyelmet". Az Együtt-PM szombaton közölte: határozati javaslatot nyújt be az alanyi jogon járó internetért, egyben kezdeményezi az internetadó-javaslat visszavonását.

A DK felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az internetadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, mert az mind a társadalmi fejlődéssel, mint az ország gazdasági érdekeivel szembemegy.

A Jobbik szerint a reklámadóból befolyó bevételekből lehet alapszintű ingyenes internetet biztosítani alanyi jogon, és ezzel az e-közigazgatás is fellendülne.

A Liga Szakszervezetek szintén tiltakozását fejezte ki, mert csak tovább mélyülne a szakadék a társadalom gazdagabb és szegényebb rétegei között, továbbá ellentétes az adó a demokratikus alapnormának számító szabad információmegosztás és -elérés elvével.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének a működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot a tervezett adó.

A parlamentnek kedden benyújtott adócsomag-javaslat szerint jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, az SMS-ek és az MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az előterjesztés szerint az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lehet.

A BDO Magyarország szerint az internetadó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén, ugyanakkor messze elkerüli az adó bevezetésének valódi célját: az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég állásfoglalása szerint ahhoz, hogy egy ilyen új adó az aktuális költségvetési célok mellett a kitűzött kormányzati politikai és társadalmi célokat is elérje, vagy azokat legalább ne akadályozza, érdemi módosítások szükségesek.

Gulyás Balázs,a vasárnap esti tiltakozás szervezője közölte: 48 óra "haladékot adnak a kormánynak", hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó törvényjavaslatot; ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak.

A Fidesz hétfőn nyújtja be a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.10.27 15:44

@unortodox: "700 ft ,de nem biztos ,mert verseny van a piacon ...25 mrd ....,július 1-től 30 %-os rendőri-katonai-pénzügyőri béremelés lesz ,kell a pénz !!.."

Akkor miért nem küldenek minden családnak havonta egy 700 Ft-os csekket, rendőr béremelés címen?
Gondolja, hogy egy normális gazdaságban ez így működik? Onnan fogjuk akkor tudni, hogy a rendőröknek megint emeltek, ha nem 700 Ft lesz, hanem 1000 Ft? És az internetező rendőrrel mi lesz? Nem kap béremelést? "Istenem! Adj nekem türelmet a hülyékhez, mert ha erőt adsz, kinyírom mindet!" És még el is magyarázza... Hihetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2014.10.27 15:13

@unortodox: ",július 1-től 30 %-os rendőri-katonai-pénzügyőri béremelés lesz ,kell a pénz !!.."

A béremeléshez szükséges pénzt a jobban teljesítő gazdaságnak kellene kitermelni.
Ha pénzt csak úgy tudsz adni valakinek, hogy azt másoktól elveszed, akkor jobb, ha eltűnsz innen. Erre ugyanis bármelyik rabló képes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.10.27 14:04

@kanri: "@unortodox: kell a pénz !!..

Ezt már megtapasztaltunk az elmúlt 4 év során."

Óriási.... :-))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.10.27 14:03

@unortodox: "@davdav: 700 ft nem sok ,havonta ..."

5 napja még te is itt pattogtál mesterem, szidtad a gazdáid anyukáját... Meg is rettentem, még a Ft is gyengülni kezdett, képzeld, veled hoztam összefüggésbe...

Mi történt azóta, leszidtak a pártközpontban a renitens viselkedésért, és elmagyarázták, kozmix1 szavaival élve, hogy miért jó a hóembernek a meleg? :-)))

Üdv: Warlock, az UFO :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.10.27 13:41

@unortodox: kell a pénz !!..

Ezt már megtapasztaltunk az elmúlt 4 év során.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html