Mi lesz az ügyvédekkel? Hamarosan kiderül

A kormány a parlament elé terjesztette az új ügyvédi törvényt, amely kiterjed a jogtanácsosokra is. Az utóbbiak is beléphetnek az ügyvédi kamarába.
Németh Géza, 2017. április 28. péntek, 16:30
Fotó: Napi.hu

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat hatályon kívül helyezi a jogtanácsosokról szóló törvényt. A jogtanácsosok a jövőben csak akkor láthatnak el bíróság előtt képviseletet, illetve jegyezhetnek ellen okiratot, ha belépnek az ügyvédi kamarába. Egy évi kamarai tagság után viszont jogosultak lesznek az ügyvédi tevékenység folytatására. A kamarai tagság tehát nem lesz kötelező. A jogtanácsos és a munkáltatója dönti el, hogy a feladat ellátásához szükséges-e a kamarai tagság.

A közszféra által alkalmazott jogtanácsosok közül a törvényjavaslat szerinti integráció (a kamarai tagság) csak azokat fogja közvetlenül érinteni, akik polgári bíróság előtt járnak el olyan perekben, ahol a jogi képviselet kötelező. A közigazgatási perekben kötelező jogi képviselet esetén eljárásra jogosult lesz a közigazgatási szerv jogi szakvizsgával rendelkező tisztségviselője vagy alkalmazottja is.

A jogi előadókra az új szabályozás az ügyvédjelöltek szabályait alkalmazza. Az ügyvédi kamarai nyilvántartásba vett jogi előadókra az ügyvédjelöltekkel azonos kötelező továbbképzési szabályok vonatkoznak, a munkáltató pedig köteles biztosítani, hogy a jogi előadó a képzésben részt vehessen.

HOZZÁSZÓLÁSOK