Mi lesz, ha bedől egy hazai földgázkereskedő?

Március elsejétől él a földgázkereskedő működésének lehetetlenülése esetén, a felhasználók földgázellátását veszélyeztető helyzet fennállása következtében alkalmazandó eljárás új szabályozása - derül ki a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent kormányrendeletből.
Domokos László, 2010. február 27. szombat, 18:52
Fotó:

A jogszabály részletezi, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) milyen esetekben függeszti fel a földgázkereskedő engedélyét. Így például akkor, ha a földgázforrások alapjául szolgáló szerződéseiben vagy gazdasági helyzetében bekövetkező változások miatt
az ellátás kockázata a hivatal mérlegelése alapján jelentősen megnő.

Majd a MEH a felfüggesztő határozat közlésekor telefonon és telefaxon felhív minden, a felhívás időpontjában engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatót arra, hogy 48 órán belül tegyen ajánlatot arra, a felfüggesztett engedélyes ellátási területén lévő felhasználókat mennyi időn belül tudja ellátni, valamint a földgázkereskedői engedéllyel rendelkező kereskedőktől azt kérdi meg, hogy milyen mértékben, milyen feltételekkel és mely forráspontról tudnának ellátni.

Ha pedig a felhívásra 48 órán belül nem jelentkezik egyetlen földgázkereskedő sem vagy a MEH szerint a cégek vélhetően nem tudják biztosítani a felfüggesztett engedélyes valamennyi felhasználója részére a földgáz ellátását, akkor a hivatal határozatban jelöl ki egy vagy több, lehetőség szerint egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel rendelkezõ földgázkereskedőt. Ha ez csak részben lehetséges, akkor a rendszerirányító a korlátozási rendeletben meghatározott korlátozási kategóriák szerint a felfüggesztett engedélyes felhasználóira vonatkozó földgáz korlátozást rendelhet el.

HOZZÁSZÓLÁSOK