Mi lesz itt? Már a diákok sem akarnak dolgozni

Néhány éve még sok diáknak nem tudtak munkát adni az iskolaszövetkezetek, ma már jó eredmény, ha a vállalati partnerek igényeinek a 80 százalékát teljesíteni tudják - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. május 17. csütörtök, 07:10
Fotó: Napi.hu

Mintegy 30-40 százalékkal ugrik meg a munkát vállaló diákok száma a szünidő alatt. "Tavaly körülbelül 14 ezer diáknak adtunk munkát nyáron, egész évben pedig nagyjából 18 ezernek. Idén ugyanekkora létszámra számítunk - mondta a lapnak Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója.

A fiatalok gyári betanított munkásként, kereskedelmi egységekben, szállodákban, éttermekben, strandokon, irodákban, fesztiválokon is dolgoznak, de sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy diákmunkával szerzik meg a tanulmányukhoz szükséges szakmai gyakorlatot - hangsúlyozta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.

A diákbérek igazodnak a mindenkori minimálbérhez, eszerint 2018-ban a fiatalok órabére is bruttó 794 forintnál kezdődik. A fizetést nagyban befolyásolja a munka jellege, de a földrajzi elhelyezkedés is számít. Míg az ország keleti részében zömében minimálbérért dolgoznak a diákok, addig az észak-nyugati területeken 850-950 forintot keresnek óránként, Budapesten pedig ez az összeg az ezer forintot is eléri - tette hozzá Simon Balázs.

Pataki Zoltán szerint a szaktudást igénylő munkáknál már általában bruttó 1200 forintról indulnak az órabérek, de mérnök-informatikus, PHP-fejlesztői és fordítói pozíciókban az átlagbér 1500-2500 forint között mozog. Kimutatásaik szerint a nyári szünetben heti 32 óra munkát vállalnak a diákok, míg tanítási időben a heti átlag 20-25 óra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.17 09:06

Minél több diák kóstolja meg a magyar munkaviszonyokat, annál többen tudják meg, hogy kerülni kell a magyar cégeket, mint melós.
Nem elég, hogy rabszolgabér, a munkafeltétel is aljas.
1., Külföldön nem tilos a telefon használata, nálunk igen. Ja, csak a melósnak, mert mindenki más azon lóg.
2., Külföldön több a munkaközi szünet mint nálunk.
3., Külföldön a felettesek udvariasak, itt egy aljadékok.
Már a szlovákoknál is van 13. és 14. havi fizetés, itt sok helyen egy ajándékcsomag sincs karácsonyra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html