BUX
38643

Mi lesz ma a parlamenben?

Csak hétfőn ülésezik a héten az Országgyűlés, nem várhatók szavazások, az ellenzékiek kérdezhetik a kormánytagokat. Terítékre kerül többek közt a minimálbér emelése, az oktatási helyzet és a földprivatizáció. Kedden Kulturális bizottság meghallgatja az oktatási államtitkárt a kerekasztal tárgyalások eredményeiről.

Inforádió, MTI, 2016. március 21. hétfő, 08:00

Napirend előtti felszólalásokkal, 11 órakor kezdődik ma az Országgyűlés e heti egyetlen ülése. Szavazások nem lesznek, a kérdések, valamint az azonnali kérdések és válaszok órájában nagyrészt ellenzéki képviselők faggatják a kormány tagjait, majd az ülés már délután véget is ér. Ezen a héten ugyanis a Ház ismét a bizottsági munkára fókuszál.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a Fidesz padsoraiból Bene Ildikó Szolnok és Budapest "összekötéséről" kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert, Salacz László pedig a felsőfokú duális képzés eredményeiről kér tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől.

Az MSZP-ből Korózs Lajos szintén Balog Zoltánhoz fordul és az egri kórház jövőjéről vár választ, Gúr Nándor pedig azt kérdezi a nemzetgazdasági tárcavezetőtől, hogy a kormány mikor kezdi érdemben emelni a nettó minimálbért.

A Jobbikból is lesz képviselő, aki az emberi erőforrások miniszterének álláspontjáról érdeklődik, Farkas Gergely kérdésének címe: A kormány miért nem kíváncsi a diákok véleményére. A szintén jobbikos Magyar Zoltán az állami földprivatizáció leállítását sürgeti majd a földművelésügyi miniszternek címzett felszólalásában.

Az LMP-s Sallai R. Benedek arról kérdezi majd Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy "miért szigeteli el a kormány a vidéket", frakciótársa, Szél Bernadett pedig Az oroszoknál befuccsolt, a magyaroknak még jó lesz címmel intéz kérdést a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoshoz.

A képviselőknek a kérdéseket követően további egy órájuk lesz azonnali kérdéseket feltenni a kabinetnek. A Ház ülése ezt követően napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Ma csak a Fenntartható fejlődés bizottsága ül össze, hogy egy uniós kibocsájtáscsökkentési irányelvről egyeztessen, holnap azonban 9 országgyűlési bizottság is ülést tart. A gazdasági bizottság a versenyhivatal 2014-es tevékenységéről szóló beszámolót hallgatja meg és több törvényjavaslatot is megvitat. A Honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésen tájékozódik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet országos elrendelésének indokairól.

A Külügyi bizottság szintén zárt ülésen nagykövet-jelölteket hallgat meg kinevezésük előtt. A Nemzeti összetartozás bizottsága a Kárpát-medencei régiók gazdasági és munkaerő-piaci feltérképezéséről hallgat meg beszámolót a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójától. A vállalkozásfejlesztési bizottság ellenzéki képviselők önálló indítványait vitatja meg.

A Kulturális bizottság Női Méltóságért Albizottságának napirendjén Czibere Károly, az EMMI államtitkárának meghallgatása szerepel a Biztos Kezdet Gyermekházakról, de ülést tart az Igazságügyi és a Költségvetési bizottság is. A legnagyobb érdeklődésre talán a Kulturális bizottság kora délutáni ülése számíthat, amelyen Palkovics Lászlót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárát hallgatják meg a kerekasztal tárgyalások eredményeiről.

Szerdán egyedül a Népjóléti bizottság tart ülést, amelyen egyebek mellett az Erzsébet-programot érintő törvénymódosítást vitatják meg.