Mi lett a földgáztartalékainkkal?

Bár az MSZKSZ a stratégiai tározókból 285 millió köbméter gázt eladott a közelmúltban, az továbbra is ott maradt, a fizikai kiszállítás csak a negyedik negyedévtől várható. A gáz fogyasztói árába beépített tározóköltség a készletcsökkenés ellenére sem mérséklődik.
Leszák Tamás, 2011. július 29. péntek, 19:30
Fotó: Napi.hu

Kőolajból változatlanul 90 napos készletszint áll rendelkezésre a stratégiai tározókban, az 1,2 milliárd köbméteres földgázkészletekből azonban július elsejétől a miniszteri rendeletben meghatározott mennyiséget értékesítette a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) − mondta a Napi Gazdaságnak Grád Ottó, az MSZKSZ készletezési és kereskedelmi vezetője. A rendeletben meghatározott két tagvállalat − az MVM Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. − számára adtak el gázt. A stratégiai földgázkészlet így 915 millió köbméter közelébe csökkent, az eladott mennyiség azonban továbbra is az MSZKSZ tározóiban található, amelynek fizikai kiszállítása csak a negyedik negyedévtől várható. Arról az MSZKSZ-nek nincs információja, hogy a két kedvezményezett társaság mihez kezd majd a gázzal.

Az 1,2 milliárd köbméter stratégiai készlet az előírt 20 millió köbméter napi kitárolási kapacitással 60 napi tartalékot jelentett a keleti irányú csővezetéki import kiesése esetén. A jelenlegi mintegy 915 millió köbméter földgázkészlet biztonsági szempontból mégsem jelent arányos csökkenést, mivel az utóbbi években a hazai gázfelhasználás is jelentősen csökkent − hangsúlyozta Grád. Míg korábban télen a napi csúcsfogyasztás néha megközelítette a 100 millió köbmétert, addig az elmúlt években a legmagasabb téli csúcs sem érte el a 70 milliós szintet. (A stratégiai készletekből fizikai kiszállítás a legutóbbi, 2009 eleji gázkrízis idején nem történt, noha az MSZKSZ megtette erre az előkészületeket.)

A felszabadított mennyiség értékesítési áráról a kereskedelmi szerződés értelmében Grád lapunk kérdésére nem kívánt nyilatkozni, a korábbi közlések szerint azonban az a piacinál kedvezőbb szintet jelentett. A stratégiai gáztároló költségeit a fogyasztók fizetik meg, köbméterenként 2,06 forint értékben. Ez az összeg a készlet csökkenését követően várhatóan nem változik. Grád szerint ugyanis az idei készletezési költségek az értékesítés után a tavalyinál alacsonyabbak lehetnek, de a bevételek a fogyasztás további csökkenése miatt szintén a tervezettnél kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A kiadásokat meghaladó esetleges bevételi többlet felhasználásáról az MSZKSZ igazgatótanácsa dönt, megvizsgálva, hogy azt a tagi hozzájárulások vagy éppen a szövetség készletfinanszírozó hiteleinek csökkentésére fordítsák.

Az E.On Földgáz Storage Kft. gáztározóinak jelenlegi készlete 2,1 milliárd köbméter, ami mintegy 50 százalékos töltöttséget jelent, a napi betárolás 7-8 millió köbméter − tudtuk meg a társaságtól. A március végi zárókészlet 1,45 milliárd köbméter volt. A tárolók töltöttsége a vevői igényeken múlik, a lekötés mennyiségét, illetve a feltöltés ütemét a kapacitást lekötő kereskedők határozzák meg. A jelenlegi állapotból az E.On szerint annyi látható, hogy a korábbi évekhez képest előreláthatólag kevesebb gázt fognak betárolni. A tároltató partnerek lekötéseiből származó tapasztalatok alapján az elmúlt években jelentősen csökkent a földgáz iránti kereslet, részben a visszaeső hazai földgázfelhasználás következtében. A fennmaradó fogyasztás kielégítéséhez szükséges kapacitás kapcsán megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a tároltatók a teljes igényüket a tárolói év elején kötik le, az E.On szerint a piaci és szabályozási bizonytalanságok miatt a kapacitásportfóliók a betárolási ciklus végére nyerik csak el végleges formájukat.

Tavaly az áprilisi 45 százalékos lekötés decemberre 91 százalékra nőtt, jelenleg a tárolói kapacitások 60 százalékát kötötték le. A társaság szerint a rendelkezésre álló információk alapján az idén nem várható csúcstöltöttség (tavaly rekordmennyiségű, a 2,17 milliárd köbméter névleges befogadóképességet is meghaladó, 2,39 milliárd köbméter földgázt tárolt be a föld alatti mészkőrétegekbe az E.On Földgáz Storage Kft. zsanai földgáztárolójában). Az E.On gáztárolóinak teljes kapacitása 4,2 milliárd köbméter, a kitárazott gáz mennyisége pedig az igényektől függően napi 10−20 millió köbmétertől akár 55 millióig is terjedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.07.31 21:25

Hihetetlen hogy mennyi mindent tudnak még ellopni.
Mégiscsak igaz hogy gazdag ország a miénk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoro21, 2011.07.31 17:39

Gondolom napi áron vették meg.Nem fogják elszállítani és 2012.évi BIZTOSAN magasabb áron adják vissza az MSZKSZ nak.Ezzel mind a három cég teljesítette a vállaltakat és és csak az állam kúrt rá.De ami lényeg,hogy az E.ON és a MVM Zrt külföldi érdekeltségű TETVEK még több pénzt tudnak ki vinni az országból!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.07.31 07:47

@Drazsen: LASSAN MONDOM!!!Előbb tessék végigolvasni a hozzászólást,mert a végén még azt hiszem valakivel felolvastattad,azért nem érted a lényeget!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.07.30 12:07

@Proszto: LASSAN MONDOM: NEM LESZ GÁZÁREMELÉS !!! csak gáztartalék eladás, de ahhoz semmi közötök.........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.07.30 10:32

Így kell plusz bevételhez jutni,áremelés nélkül!És mivel áremelés nem történt,jó fiúk maradtunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html