Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Franciaország azt szeretné, hogy "módosítsák" az új magyar médiatörvényt - jelentette ki kedden a francia kormány szóvivője; szerinte a törvény szövege "a sajtószabadság súlyos csorbulását" jelenti – írja az MTI. Francois Baroin rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy "a Magyarországon kialakított eszközrendszer igen látványos (...) a sajtószabadság mélyreható megváltoztatását jelenti, és nyilvánvalóan tagadhatatlan, hogy Franciaország - az unió más országaihoz hasonlóan - azt szeretné, hogy ezt a szöveget módosítsák".

Peter Frey, a ZDF főszerkesztője – mellesleg közismert bizalmasa Angela Merkel kormányfőnek, mint ahogy a ZDF politikai műsorai általában is közelebb állnak a keresztény pártokhoz, mint a másik közszolgálati televízió, az ARD-éi – az este Németország vezető hírműsorában minden eddiginél élesebb hangot ütött meg Magyarország kapcsán. Az is ritkaságszámba megy, hogy egyáltalán maga a főszerkesztő áll kamarák elé, és élő műsorban kommentárt mond – írja a HVG.

Frey úgy fogalmaz egyebek között, hogy Orbán Viktor személyes ellenőrzése alá vette a sajtót, és immár nincs értelme Magyarországon szólás- és sajtószabadságról beszélni. A kommentár utal rá, hogy Olaszországban és Franciaországban sincs minden rendben a sajtó körül, de a Magyarországon történtek szerinte minőségileg új, minden eddiginél veszélyesebb fejezet kezdetét jelzik.

„Az európai vezetők csak blamálják magukat, ha hagyják, hogy Orbán az Unió soros elnökeként ünnepeltesse magát” - mondja egyebek között a főszerkesztő, hozzátéve: Angela Merkel és a többi kormányfő mindaddig nem mutogathat hitelesen az emberi jogok megsértése miatt Pekingre, Moszkvára vagy Minszkre, amíg „az Unió számára legsúlyosabb eset", azaz Magyarország, nem kapja meg a kellő bírálatot.

Peter Frey óva inti az európai uniós kormányfőket, hogy Orbánnal egy családi fotón szerepeljenek. „Magyarország esete azt bizonyítja, hogy nemcsak az eurónak, hanem egy másik fő uniós értéknek, a szabadságnak is védernyőre van szüksége.”