Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közli az ipari termelői árak márciusi alakulásáról szóló statisztikát. Az ipari termelői árak februárban 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a januári 3,3 százalékos emelkedés után. A belföldi értékesítési árak az előző havival megegyező mértékben, átlagosan 3,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,7, százalékkal emelkedtek. Az ipari export forintban számolt értékesítési árai 4,0 százalékkal nőttek a múlt év februárjához képest a januári 3,2 százalékos emelkedést követően - írja az MTI.

Szintén csütörtökön jelenik meg a külkereskedelmi forgalom februári alakulásának második becslése. Az április 9-én kiadott előzetes adatok szerint februárban az export euróban számított értéke 5,0 az importé 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 72 millió euróval 838 millió euróra nőtt. Januárban 10,2 százalékos volt az export és 9,1 százalékos az import növekedési üteme, amiből 698 millió euró aktívum származott. Az év első két hónapjában a kivitel 7,5, a behozatal 6,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve, a külkereskedelmi többlet 1,536 milliárd euró volt, 207 millióval több az egy évvel korábbinál.

Pénteken közli a KSH a márciusi kiskereskedelmi forgalom első becslését. Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél. A javulást az iparcikkek forgalmának változása okozta, amely 9,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az április 5-én kiadott első becslésben jelzett 8,5 százalék helyett. Az élelmiszerüzletek forgalma viszont 3,8 százalék helyett 3,6 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-fogyasztás hároméves rekordnak számító 9,8 százalékos növekedését a második becslés megerősítette.

Pénteken jelenik meg a lakásépítések, építési engedélyek 2018. első negyedéves statisztikája is. Tavaly 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél.
Budapesten 2761 lakást vettek használatba, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, de az építési engedélyek (és egyszerű bejelentések) száma 56,3 százalékkal emelkedett egy év alatt. (Megismerik a magyar igazságot a lengyelek.)

A használatba vett lakások száma 2017-ben 50,7 százalékkal nőtt a megyei jogú városokban, 69,2 százalékkal a többi városban és 64,8 százalékkal a községekben. Az engedélyezett és bejelentett lakásépítések száma a megyei jogú városokban 9,0 százalékkal csökkent, a többi városban 9,2 százalékkal, a községekben 26,6 százalékkal nőtt.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel