Mi történik majd a Normafánál?

Sem beruházás nem lesz a Normafánál, sem a zöldterületet nem fogjuk csökkenteni - reagált Váczi János, Budapest XII. kerületének alpolgármestere szombaton késő este az LMP közleményére. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan a nyilvánosság "kizárása és félrevezetése" a Normafára tervezett beruházásokkal kapcsolatban. Váczi szerint az LMP közleményében "annyi marhaság van, hogy az egész szinte már komikus".
Inforádió, MTI, 2015. január 4. vasárnap, 09:46
Fotó: Reuters

A Hegyvidék alpolgármestere az MTI-nek küldött, és a politikus blogján is megtalálható közleményében úgy fogalmazott: nem lesz beépítés a területen, ellenben rendbe szeretnénk tenni a Budai Sporthotelt, az Eötvös út végén található - a környéken élők által csak Rajk Villának hívott - régi önkormányzati épületet, és megoldást kell találnunk a Hotel Olimpia kilátástalan helyzetére is.

Váczi János azt írta: padokra, szemetesekre, öltözőkre, futó-, sífutó-, túra- és kerékpárpályákra, játszótérre, valamint rendezett közlekedésre, biztonságos parkolókra és térfigyelő kamerákra is szükség van a környéken. A részletes tervek elkészülte után helyi népszavazáson fogják a kerületben élők elmondani véleményüket arról, hogy mi történjen a Normafánál.

Az LMP közleményében szóvá tett Natura 2000 hatásvizsgálatra Váczi János úgy reagált: a hatásvizsgálat év végi bemutatása valóban elmaradt.

Úgy látszik, az LMP politikusainak nem tűnt fel, hogy a Normafánál természeti katasztrófával felérő jégtörés történt december első napjaiban. A jégkár során az erdő több ezer hektáron károsodott, sok helyen a Normafánál is, élet- és balesetveszélyessé váltak a fák. Az önkormányzat a Pilisi Parkerdő szakembereivel hetek óta a környék biztonságossá tételén dolgozik - írta. Az utcák, a járdák, a parkok és az erdős részeken levő jégtörés okozta kár elhárításában rengetegen segítettek, többek közt önkéntes civilek is [...] azonban én eddig egyetlen LMP-s képviselőt sem láttam a környéken, pedig a Normafa helyzetén akkor tudnának segíteni, ha egyszer feljönnének dolgozni, és mondjuk részt vennének a fatörmelék eltakarításában, ahelyett, hogy minden valóságalapot nélkülöző marhaságokat nyilatkoznak a sajtónak - zárta sorait Váczi.

Az LMP szombati közleményében azt írta: a Natura 2000-es hatásvizsgálat több hónapos késése és "a befektetők igényeihez alkalmazkodó" megvalósíthatósági tanulmány azt mutatja, a Fidesz továbbra is sportcentrumot építene Budapest legértékesebb természetvédelmi területén. Hozzáfűzik, hogy a tervezett, "de hivatalosan tagadott" beruházás készülő, 3,5 milliárd forint értékű, munkálatokkal számoló megvalósíthatósági tanulmányában zöldterületek beépítése, sportlétesítmények kialakítása is szerepel.

A XII. kerületi önkormányzat kommunikációjában szereplő "fejlesztésekhez", a turistautak, a játszótér és a kiszolgáló létesítmények felújításához ugyanakkor nincs szükség ekkora összegre. Az LMP szerint feltűnő, hogy több hónapja késik a kötelező Natura 2000 hatásvizsgálat, a zöld civilekkel folytatott egyeztetés pedig az érdemi konzultáció nélkül néhány alkalom után elhalt. Világosan látszik tehát, miért volt fontos az Orbán-kormánynak kivonni a Normafát a környezetvédelmi és építésügyi szabályozás alól. A Főváros egyik legértékesebb természetvédelmi területéről Fideszes szokás szerint titokban, a lakosság háta mögött, az embereket megtévesztve születnek magánérdekeket kiszolgáló döntések - vélekedik a párt. Az LMP igyekszik megakadályozni minden természetkárosító átalakítást, beruházást a Normafánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2015.01.04 17:21

@coni:

Előbb az udvarlás, utána az akció.
A libsibolsiknál fordítva szokás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2015.01.04 16:45

Merjünk nagyot álmodni, felcsuti módra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorrtodox, 2015.01.04 16:34

...jó hír...beruházások újra...most a Normafánál...baráti orosz segítséggel!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.01.04 12:21

A paksi szerződés aláírásakor a szóvivő azt mondta csak udvariassági látogatás lesz Putyinnál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html