A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 8 százalékkal, értéke pedig 19 százalékkal emelkedett 2017 első nyolc hónapjában. Eközben a sertéshúsimport mennyisége a kivitelével megegyezően, 8 százalékkal nőtt, értéke azonban az exporténál gyorsabban, 25 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt január-augusztusban.

Az AKI adatai szerint a belföldi termelésű vágósertés termelői ára, áfa és szállítási költség nélkül, kilogrammonként 471 forint volt 2017 októberében, ami 2,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,4 százalékkal mérséklődött 2017 októberében az egy évvel azelőttihez képest, a kereskedelemben viszont ugyanebben az időszakban ellenkező utat jártak be az árak: a rövidkaraj fogyasztói ára 3 százalékkal, a sertéscombé pedig 7 százalékkal nőtt.

Az előrejelzések szerint a globális sertéshústermelés növekedhet az idei év utolsó negyedévében, a bővülést főként Kína, az Egyesült Államok, Kanada és Brazília adhatja. Élénkülhet a kereskedelem is, Kína az elmúlt hónapokban az egy évvel korábbinál kevesebb sertéshúst vásárolt a nemzetközi piacról, az év végéig ez a tendencia megfordulhat - írta a lap.