Az uniós országok autópiacain jelentősen nőttek az alternatív meghajtású (elektromos, hibrid és gázhajtású) autók eladásai. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az első negyedévben több mint 213 ezer ilyen autó talált gazdára, ami 61 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

A tisztán elektromos és konnektoros (plug-in) hibridekből összesen több mint 47 ezer darabot adtak el, ami 30 százalékos növekedésnek felel meg. Sima hibridekből 61 százalékkal 111 ezerre nőttek az eladások. A gázhajtású modellekből pedig 55 ezer darab fogyott, ez pedig 10 százalékos plusz.

Jelentős növekedés, szerény arány

Magyarországon a százalékos növekedést tekintve jelentős volt a többlet: 900 darab alternatív hajtású autó kelt el, ez 150 százalékos bővülést jelent. Tisztán elektromos és konnektoros (plug-in) hibridből összesen 184-et adtak el a kereskedők, ez 160 százalékos bővülés. Hasonló mértékben nőtt a sima hibridek piaca: 155 százalékkal 711 darab talált gazdára az első negyedévben.

Bár a növekedés mértéke látványos az alternatív hajtású autóknál, a teljes magyar piacra vetítve elenyésző a részesedésük. Az első negyedévben ugyanis több mint 24 ezer új személyautó került piacra, ennek pedig mindössze 4 százalékát adták az alternatív hajtású autók.

Itt pedig elolvashatja, hogy a hibrid Ford Mondeóról és a Toyota RAV4-esről szóló cikkünket.