Mi van most az államháztartási hiánnyal?

Az államháztartás központi alrendszere 76,6 milliárd forintos többlettel zárt áprilisban, így az év első négy hónapjában a halmozott hiány 121,5 milliárd forintot tett ki, míg 2016 azonos időszakában 144,9 milliárd forint volt a hiány - jelentette a részletes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 22. hétfő, 12:07
Fotó: Reuters

A két egyenleg kissé eltérő alakulását elsősorban az okozta, hogy idén áprilisban magasabbak voltak a bevételek, amelyek közül elsősorban az általános forgalmi adót emelte ki az NGM.

Az előző év azonos időszakához képest főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai emelkedtek, aminek csaknem teljes összege már a 2014-2020-as programokhoz kapcsolódik. (Többlettel zárt az államháztartás az első negyedévben.)

Az NGM közölte: már az Országgyűlés előtt van az idei büdzsé módosítása, amely költségvetési forrást teremt az időközben meghozott gazdaság- és társadalompolitikai intézkedések finanszírozásához. Mindezt úgy, hogy a pénzforgalmi hiány nem emelkedik, és az államadósság is csökken. Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél is teljesíthető - hangsúlyozta a tárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK