Mi vár a bankokra? Varga Mihály elmondta

A járvány miatt befizetendő 55 milliárd forintos különadót később visszakapják a bankok.
Csernátony Csaba, 2020. április 9. csütörtök, 11:47
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd - A kép illusztráció

Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, ezzel megerősítve Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bankadóról szóló múlt hétvégi nyilatkozatát.

A magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez Varga Mihály szerint megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

Ezt a kötelezettséget a pénzintézeteknek külön bevallással kell majd teljesíteniük és június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig kell befizetniük. A bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó - tette hozzá a miniszter az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK