Mi vár a devizahitelesekre a sorsdöntő per után?

Az első értékelések szerint aligha hoz érdemi döntést az Európai Bíróság (EB) a Kásler Árpád és felesége által az OTP Bank Nyrt. ellen indított perben, amelynek felülvizsgálati eljárását a Kúria Vezekényi Ursula által vezetett tanácsa tegnap az EB döntéséig felfüggesztette.
NAPI, 2013. január 16. szerda, 06:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A bíróság három kérdésben várja a gyorsított döntést. Az első kérdés arra irányul, hogy az egyedi szerződésektől független átváltási árfolyamokat meghatározó szerződéses kikötések a "szerződés elsődleges tárgyának meghatározása" fogalma alá vonhatók-e. E kérdésben a bíróság vélhetően visszautalja a döntést, tekintve hogy abban a nemzeti joganyag és a konkrét egyedi szerződés irányadó. A legfőbb ügyész a perben kifejtett állásfoglalásában jelezte, költségnek nem pusztán a tőke- és kamattartozás számít, hanem minden olyan teher, amely a szerződésből következően a feleket terheli.

A második kérdés a szerződés közérthetőségét veszi górcső alá, vagyis hogy milyen kritériumok alapján kell elbírálni azt. Itt irányadó lehet, hogy a Kúria Polgári Kollégiumának véleménye elismeri, pénzügyi szolgáltatásra irányuló szerződésekben elkerülhetetlen olyan fogalmak, szakkifejezések, matematikai formulák használata, amelyek az "átlagfogyasztó" számára nem feltétlenül ismertek. A Kúria által idézett uniós irányelv is megáll azon a ponton, amikor a világosság és érthetőség követelményét a szerződés szövegével kapcsolatban idézi.

A harmadik kérdésben szinte bizonyosan borítékolható a válasz: az EB ugyanis egy spanyol ügyben eljárva már kimondta, a bíróságnak nincs joga arra, hogy a szerződéses feltételek tisztességtelenségének kimondásán túl megváltoztassa az adott szerződést − magyarul nem "javíthat" bele. A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntésében ugyanakkor épp ezt tette, amikor az árfolyamrés elszámolásának módját tisztességtelennek kimondva meghatározta, hogy a hiteltörlesztéskor is a devizavételi árfolyamot kell alkalmazni.

Az ügy előzményeiről ide kattintva olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.01.16 15:04

@braunsim: De mennyivel jobb lett volna 180 HUF/CHF árfolyamon végtörleszteni?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

braunsim, 2013.01.16 14:45

Ahogy látom az adósoknak bukta ez a per.

Nekem is volt gk. frank hitelem. Szerintem egyértelmü volt, nem lehet azzal semmit sem kezdeni. Ki volt számolva, hogy havi x svájci frank a tőke törlesztés, a kamat meg egyebek a bubor, bibor mit todom én mi plusz ennyi %. 6 elemivel egy kis % számítással ellenőrizni lehetet.
Ha a frank 150 ft akkor 150 szer X, hameg 240 ft akkor 240 szer x.
Mit lehet ezen nem érteni???
3 évig nyertem rajta utána meg szivtam. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ycal, 2013.01.16 14:30

A második kérdés:


2.) Amennyiben az irányelv 4. cikk (2) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy a tagállami bíróság ? függetlenül nemzeti jogának rendelkezésétől ? az abban meghatározott szerződési feltételek tisztességtelenségét is vizsgálhatja, ha azok nem világosak és érthetőek, akkor ez utóbbi követelmény alatt azt kell-e érteni, hogy a fogyasztó számára a szerződési feltételnek önmagában nyelvtanilag kell világosnak és érthetőnek lennie, avagy ezen túlmenően a szerződési feltétel alkalmazása gazdasági indokainak, illetve a szerződés többi feltételével való kapcsolatának is világosnak és érthetőnek kell lennie?"ez utóbbi követelmény alatt azt kell-e érteni, hogy a fogyasztó számára a szerződési feltételnek önmagában nyelvtanilag kell világosnak és érthetőnek lennie, avagy ezen túlmenően a szerződési feltétel alkalmazása gazdasági indokainak, illetve a szerződés többi feltételével való kapcsolatának is világosnak és érthetőnek kell lennie?"


Ezért nem kell EU-hoz rohanni. A válasz már olvasható a szintén V.Ursula által vezettet Kúria munkacsoport 2012. december 3.-án összefoglaló véleményében:

Az egyértelmű és érthető megfogalmazás követelménye azt jelenti, hogy az átlagos fogyasztó számára kell a kikötésnek érthetőnek és egyértelműnek lennie. Az átlagos fogyasztótól elvárható szint meghatározásánál egyrészt az általános elvárhatóság követelményéből (Ptk. 4.§ (4) bekezdés),
másrészt a fogyasztó fogalmából (Ptk. 685.§ d) pont) kell kiindulni. A fogyasztó a gazdasági vagy szakmai tevékenysége körén kívül eső célból szerződést kötő személy, aki tehát nem rendelkezik különleges szakismerettel és szakértelemmel, azonban teljes belátási képességgel és az általános műveltség körébe eső ismeretekkel rendelkezik.

Az egyértelműség és érthetőség követelményének egyebek mellett akkor felel meg az általános szerződési feltétel, ha annak szerkezete áttekinthető, követhető. Amennyiben különböző dokumentumokban foglaltakra történik utalás annak világosnak, érthetőnek és követhetőnek kell lennie. Elvárás az is, hogy a kikötés az ügylet sajátosságai által indokolt szakmaiságon kívül az átlagos fogyasztó számára közérthető stílusban kerüljön megfogalmazásra és olvasható formátumban kerüljön átadásra.

Az EU Bíróság a C-472/2010. sz. Invitel-ügyben utalt rá: a 93/13/EGK irányelv ?(20) preambulumbekezdéséből következik, a fogyasztó számára lehetőséget kell biztosítani, hogy megismerhesse az ÁSZF-ben szereplő összes feltételt és e feltételek következményeit; [?] az irányelv 5. cikke előírja, hogy a kikötéseket egyszerű és érthető nyelven kell megfogalmazni? (27.pont).


Miért tesz fel valaki olyan kérdést az EU-nak amit egy hónappal ezelőtt saját maga válaszol meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.01.16 14:23

a bankok igen szakszerűen megfogalmazták a szerződéseket, az ügyfélnek csak akkor adhat igazat a bíróság, ha meglehetősen kreatívan értelmezi a jogot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html