Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős hanyatlással zárta a második negyedévet a magyar gazdaság: a GDP a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A visszaesés koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzettel magyarázható, a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése csökkent, a szolgáltatások és az ipar egyaránt hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a magyar GDP 2020-ban 3-4 százalék közötti ütemben eshet vissza, ezt jövőre 5 százalék körüli felpattanás követheti. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője pedig az az idei 5,5-7,5 százalékos visszaesés után - a koronavírus-fejlemények függvényében - 3-5 százalékos gazdasági növekedés követheti.

A takarékbankos Suppan Gergely szerint a munkaerőpiac vártnál jóval gyorsabb helyreállása is támogatja. A szakember Napi.hu-nak elküldött prognózisában 2020 egészére 3,9 százalékos csökkenést vetít előre, jövőre viszont a többieknél erőteljesebb, több mint 6 százalékos bővüléssel számol.