Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar növekedés motorja mindkét évben a fogyasztás valamint a beruházás lehet. A bővülő fogyasztásban elsősorban a kedvező munkaerőpiaci folyamatok (csökkenő munkanélküliség, növekvő bérszínvonal) játszanak jelentős szerepet. Vagyis a válság előtti időszakhoz képest idén és jövőre a fogyasztás emelkedése nem a lakosság eladósodásából, hanem a jövedelmek emelkedéséből következik - olvasható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzésében.

Eszerint a fogyasztás bővülése idén 3,7, míg jövőre 4 százalékos lehet. A minimálbér és bérminimum emelését és az ezzel összefüggő bérnövekedést mindaddig fenntarthatónak gondolja a cég, amíg a bérhányad, vagyis a bérek GDP-ből való részesedése meg nem közelíti az uniós bérhányad szintjét.

Az első negyedéves kedvező adatok nyomán felfelé módosították az exportra vonatkozó előrejelzést, így az idén 7,7, míg jövőre 5,2 százalékkal növekedhet a kivitel volumene. Ezt meghaladó mértékben, 9,3, illetve 5,7 százalékkal bővülhet az import.

Az előző negyedéves előrejelzéshez képest alig változtatottak az inflációs előrejelzésen. Az alacsony jegybanki kamatok továbbra is fennmaradnak, még akkor is, ha esetleg az MNB 2018-ban az alapkamat kismértékű emelése mellett dönt. Ez utóbbi csak akkor valószínűsíthető, ha az ECB kamatot emel.

A költségvetés jól áll, azonban a további adócsökkentésről még korai beszélni, hiszen továbbra is fontos cél a szigorú költségvetési politika fenntartása - fogalmaztak óvatosan az elemzők.

A gazdaságkutató szerint a GDP-növekedés akár 4 százalékot is meghaladó lehet a kedvezőbb külső kereslet vagy a beruházások kedvezőbb alakulása miatt, míg egy kedvezőtlenebb pálya esetében (például kedvezőtlen időjárás miatti rosszabb mezőgazdasági teljesítmény vagy a vártnál magasabb olajárak miatt) az előrejelzettnél szerényebben, 3,5 százalék körül alakulhat.

Prognózis (éves változás, százalék)
Megnevezés20172018
GDP3,83,8
Háztartások fogyasztása3,74,0
Állóeszköz-felhalmozás17,28,6
Kivitel7,75,2
Behozatal9,35,7
Külkeregyenleg (milliárd euró)9,610,2
Fogyasztói árak2,43,0
Jegybanki alapkamat (végén, %)0,91,1
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)4,54,3
Bruttó átlagkereset12,08,6
Államháztartás ESA-egyenlege (GDP %-ában)-2,4-2,4
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.