A több mint 400 megkérdezett magyarországi munkáltató válaszai alapján kisebb trendforduló látszik kirajzolódni az utolsó negyedévre: a harmadik negyedévre tervezett 5 százalékos létszámcsökkentést követően ismét mérsékelt munkaerő-felvételi szándék érvényesül az ágazatok többségében.

Bár a két százalék átlagos mértéknek számít, az egyes szektorok között jelentős különbség vannak - állapította meg Fehér Tamás, a ManpowerGroup ügyvezető igazgatója. A legnagyobb, 14 százalékos tervezett felfutást a építőiparban mérték, de jelentős, 6 százalékos a bővítési kedv a gyártás-termelésben is.

A vendéglátásban ugyanakkor várhatóan továbbra sem áll le a zsugorodás: a harmadik negyedévre vonatkozó 21 százalékos leépítési terveket most további 6 százalékos elbocsátási hullám követheti.

A friss adatok szerint a legoptimistábbak a nagy, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek döntéshozói: e körben a tervezett bővítés mértéke az öt százalékot is elérheti. Eközben a közepes, és mikrovállalatok körében stagnálás, vagy minimális elbocsátási többlet várható a következő három hónapban.

Regionális bontásban is komoly eltérések vannak: miközben a közép-magyarországi régióban a 9 százalékot is eléri a tervezet bővülés, Észak-Magyarországon újabb 5 százalékos, míg Dél-Magyarországon 9 százalékos további átlagos leépítésen gondolkodnak a vállalkozások vezetői.

A ManpowerGroup globális prognózisa 43 országban készül. A magyarországi kilátások a kedvezőbbek között, a 14. helyen szerepelnek. A legpozitívabb várakozásokat Tajvanban (+20 százalék) és az Egyesült Államokban (+14 százalék) regisztrálták, a lista alján a latin-amerikai országok (Panama, Costa Rica, Kolumbia) és a Dél-Afrika található tíz százalékot meghaladó visszaeséssel. Őket előzi az Egyesült Királyság (-8 százalék), amelynek munkaerőpiacát a koronavíruson kívül most a brexitet övező bizonytalanság is tépázza.