Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban tapasztalt kemény tél miatt megnövekedett az ország földgázfogyasztása: múlt hétfőn 75 millió köbméter fogyott, de a következő napokban is 70 millió feletti napi fogyasztást regisztrált az FGSZ Zrt.

Az FGSZ adatai alapján a 75 millió köbméter csaknem fele a nyáron feltöltött hazai kereskedelmi tárolókból jött (37,2 millió), mintegy 30 millió köbméter pedig importból (16,2 az oroszoktól, 13,6 Ausztria felől, de szintén az oroszoktól), és 8 millió köbméter származott hazai kitermelésből − írta az Energiaklub blogján Perger András, a szervezet munkatársa. Magyarországon a fogyasztási csúcs 90 millió köbméter volt, ekkora mértéket 2005 és 2006 telein is mértek. Ezt a mennyiséget elvileg fedezheti a kereskedelmi tárolók, illetve a biztonsági tároló maximális kapacitása, illetve a hazai gázkitermelés.

Perger szerint kérdéses ugyanakkor, hogy hány napig. A biztonsági tárolónál a törvény 20 millió köbméteres napi kapacitást ír elő, 45 napig, a kereskedelmi tárolók pedig jelenleg közel 30 millió köbméter gázt adnak naponta, ezt 60 napig tudják teljesíteni. A biztonsági tároló kereskedelmi részéből pedig további legalább 10 millió köbméter származhat, ami a duplájára is növelhető. Mivel a 90 millió köbméteres igény csak csúcsidőkben jelentkezett, a mai igények ennél extrémebb hidegben is alacsonyabbak. Perger szerint így nem valószínű, hogy komoly gondoz okozzon az import kiesése, hacsak nem következik be valamilyen súlyos, nem várt műszaki probléma.

A Gazprom pénteken ismertetett előrejelzése szerint a korábban tervezettnél valószínűleg 6 százalékkal kevesebb földgázt exportál Európába az idén, ez azonban magasabb értéket jelent a tavalyinál, az exportra szánt gáz ára pedig emelkedik.

 

Magyar földgázrendszer* (millió köbméter)
Hazai termelés10,5
Import Ausztria felől (HAG)13,6
Import Ukrajna felől (Testvériség)56,3
Import Románia felé4,8
Import Horvátország felé19,1
Kereskedelmi gáztárolók59,1
Biztonsági gáztároló20
Összesen182,9
*elvi maximális kapacitás, naponta, 2010. október
Forrás: Magyar Energia Hivatal

 

Ha mégis korlátozni kellene a felhasználást, a lakossági fogyasztókra csak a legvégső esetben kerülhet sor, erre a 2009-es válság idején sem volt szükség. A mai szinten maradó igények mellett Perger András szerint nem a téli importkiesés, hanem a megfelelő (szintén importból származó) nyári betárolás elmaradása okozhat problémát.