Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság az idei 2,9 százalék után 2016-ban 2,4, 2017-ben pedig 2,8 százalékkal bővülhet. A külső finanszírozási környezet továbbra is kedvező, a világgazdaság konjunkturális helyzete azonban kevésbé biztató. Az infláció az idei nulla százalékról csak lassan indulhat emelkedésnek, a jegybank pedig további gazdaságélénkítő lépéseket tehet. Az egyensúlyi folyamatok továbbra is rendkívül kedvezőek. A kiváló külső egyensúlyi mutatók, valamint a várható felminősítések hatására 2016 második felében erősödő pályára állhat a forint, és az év végére a 300-305-ös sávban stabilizálhatja helyzetét az euróval szemben - vélik a TakarékBank elemzői a legújabb előrejelzésükben.

Csak átmeneti lesz a lassulás

A GDP-növekedés éves üteme 2015 harmadik negyedévében tovább fékeződött, ami termelési oldalról nagyrészt a mezőgazdaság visszaesésével magyarázható. Ugyanakkor a 2014-ben megélénkült növekedési dinamikát fenntarthatóvá tevő folyamatok még nem indultak be - fogalmazott Oszlay András, a TakarékBank osztályvezetője.

A növekedés még mindig erősen támaszkodik külső, részben csak átmenetileg fennálló forrásokra. A magánszektor beruházásai továbbra sem átütőek, a vállalati hitelezésben beindult kedvező tendenciák ellenére a hitelállományok még zsugorodóban vannak. A lakosság fogyasztása ugyan erősödik, de az óvatosság még e téren is érzékelhető. Ezzel együtt a rövidtávú konjunktúraindexek alapján, valamint a beruházások év végi felfuttatása miatt a negyedik negyedévben 3 százalékra emelkedhet a GDP éves növekedési üteme, így 2015 egészében 2,9 százalékkal bővülhet.

Jövőre az uniós forrásfelhasználás visszaesése miatt a lakossági fogyasztás további élénkülése ellenére is 2,4 százalékosra lassulhat a gazdasági növekedés üteme. Majd 2017-ben a magánszektor erősödő beruházási aktivitására lehet számítani, emellett az állami beruházások is újra dinamizálódhatnak, különösen a lényegesen tágabb költségvetési mozgástérre tekintettel. Így 2017-ben újra gyorsuló, az év átlagában 2,8 százalékos GDP-bővüléssel számolunk - állapította meg Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője (képünkön). Ha jövőre megvalósul az áfacsökkentés a lakásépítésben, komoly boom indulhat a szektorban.

Prognózis (éves változás, százalék)
Mutató201520162017
GDP2,92,42,8
Lakossági fogyasztás2,53,23,0
Közösségi fogyasztás0,94,42,5
Beruházások0,5-1,22,6
Export8,96,14,5
Import7,66,05,0
Infláció0,02,22,7
Munkanélküliségi ráta6,96,56,3
Államháztartási egyenleg (ESA-95; GDP %-a)-1,6-1,6-1,5
Államadósság (GDP %-a)75,173,671,3
Külkermérleg egyenlege (milliárd euró)7,907,957,40
Folyó fizetési mérleg (GDP %-a)5,45,15,2
Külső finanszírozási képesség (GDP %-a)10,48,18,4
Bruttó külföldi adósság (GDP %-a)105,898,589,0
Jegybanki alapkamat (év vége, %)1,351,352,00
Euróárfolyam (forint, éves átlag)309,81309,65302,37
Euróárfolyam (forint, év vége)314,0303,5301,5
Forrás: TakarékBank

Több száz milliárd költhető el szabadon a büdzsében

Óriási lehetőséget látunk az államháztartásban - mondta Suppan. Az egyensúlyi folyamatok továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak. A költségvetést illetően a pénzforgalmi szemléletű államháztartási egyenleg ugyan időarányosan rosszabban teljesít, mint tavaly, de ennek egyik oka, hogy az európai uniós kifizetések jelentős része decemberben realizálódik. Eredményszemléletben a költségvetési deficit egyre szűkül, az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója hosszú évek óta a legkedvezőbb.

Suppan a büdzsében jelenleg 600-700 milliárd forintos mozgásteret lát a büdzsében, ám ez összeg idén nem költhető el, az uniós források beérkezésének bizonytalansága miatt. Jövőre azonban már bátrabban lehet lépni.

Az ESA-szemléletű deficit kényelmesen a tervezett 2,4 százalék alatt maradhat 2015-ben a GDP arányában, a TakarékBank szerint alig haladja majd meg a 1,5 százalékot. A vártnál magasabb bevételek bázisán pedig a következő években sem várnak az elemzők romlást az államháztartási egyenlegben.

A jelentős költségvetési mozgástér nyomán a TakarékBank elemzői szerint a forrásokat többféle célra lehetne fordítani:

  • adócsökkentés többféle módon, alapvetően a fehéredés és a munkahelyteremtő hatás szem előtt tartásával (például lakásáfa),
  • bérterhek csökkentése, az adóék további csökkentése végett (ám a tb-kassza egyensúlyát fenn kell tartani)
  • továbbra is fut az a terv, hogy az szja a ciklus végére egy számjegyű legyen
  • megfontolandó az előző ciklusban bevezetett különadók csökkentése és kivezetése
  • az oktatásban mindenképpen szükséges van új forrásokra, de az egészségügyre is ráférne, a hatékonyság javításával párhuzamosan.

Az államadósság menedzselése részben az MNB önfinanszírozási programjának hatására jóval rugalmasabbá vált, így 2015 végére a GDP 75 százalékára mérséklődhet az állomány, majd 2016-2017-ben még erőteljesebb csökkenés következhet, de 70 százalék alatti mutató 2018 előtt nem jön össze.

A büdzsé pénzforgalmi hiánya
Kép: Forrás: TakarékBank

Az MNB-nek nem kell izgulnia az infláció miatt

Az infláció 12 havi üteme az előző hónapokban átmenetileg ismét a negatív tartományba süllyedt. Noha az infláció bázishatások miatt az év utolsó két hónapjában meredeken emelkedhet, az olajárak esése miatt decemberben is csak éppen meghaladhatja az 1 százalékot, amivel lényegében nulla százalékos lesz az idei átlag. A szűk sávban mozgó maginfláció arra utal, hogy belső forrásokból sincs felfelé mutató árnyomás.

Az infláció az alacsony bázisok kiesése után sem közelíti meg a 3 százalékos célértéket a jövő évben, de valószínűleg 2017-ben is megnyugtatóan a cél alatt marad. Az utóbbi napok olajáresésével egyelőre nem kalkuláltunk, ha tartóssá válik a mostani szint, az tovább nyomhatja lefelé az árakat - tette hozzá Suppan. A decemberi év/év infláció 1-1,1 százalék lehet, majd 2016. januárban 1,8-1,9 százalék következhet.

Az MNB az alacsony inflációs környezet láttán további, a reálgazdaság élénkítését szolgáló lépéseket tehet, az alapkamaton azonban várhatóan már nem változtat. Kamatemelésen legkorábban 2017 második felétől kezdhet el gondolkodni a jegybank, ám a valószínűsíthető fokozatosság miatt 2017 végére is csak 2 százalékos, vagy ehhez közeli kamatszint várható.

Forrás: TakarékBank
Kép: A teljes grafikonért kattintson!

Tartósan erős maradhat a fizetési mérleg

A külső egyensúly mutatóiban még ennél is látványosabb a javulás. Részben az energiaárak esése, részben a tavalyihoz képest is erőteljesebb EU-s forrásbeáramlás hatására nettó külső finanszírozási képességünk 2015-ben meghaladhatja a GDP 10 százalékát.

A többletek az áru- és szolgáltatásegyenleg kissé csökkenő szufficitje miatt ugyan valamelyest mérséklődnek a következő években, de így is a régió legmagasabbjai sorába tartoznak majd. Ez pedig elsősorban a nettó, de valamivel korlátozottabb mértékben a bruttó külföldi adósságállomány gyorsuló leépülését is elősegíti. Az alacsonyabb adósság pedig egyre kisebb hiányt jelent a folyó fizetési mérleg jövedelem tételeiben.

A háromszázas szint felé tart a forint

A Fed decemberi kamatemelése után jövőre 2-3 emelés jöhet, az első lépés várhatóan nem okoz komoly hatásokat. Kérdés azonban, hogyan kommunikál az amerikai jegybank, hogyan készíti fel a folytatásra a piacokat.

A forint 2015-ben az egyik legstabilabb teljesítményét nyújtotta az euróval szemben, és ez néhány hónapon keresztül továbbra is fennállhat. Az ECB által teremtett laza monetáris kondíciók Európában ellensúlyozzák a Fed szinte bizonyosnak tűnő decemberi kamatemelésének hatásait. Ráadásul a Fed kamatemelési ciklusa fokozatosnak ígérkezik, hiszen a szövetségi tartalékráta célsávja vélhetően még 2016 végére sem emelkedik az 1 százalékos szint fölé.

Bár az MNB jövő kedden várhatóan újabb nem-konvencionális lépéseket jelent be, erős érveket lát Suppan a forint erősödése mellett. A továbbra is kiváló külső egyensúlyi mutatók, valamint a magyar szuverén adósságosztályzat várt jövő évi javításának hatására - a TakarékBank akár két szintű felminősítést is elképzelhetőnek tart jövőre - 2016 második felében erősödő pályára állhat a forint, és az év végére a 300-305-ös sávban stabilizálhatja helyzetét az euróval szemben. Ezzel együtt nem számítanak a háromszázas szintnél erősebb forintra.

 

Ekkora fizetésimérleg-többlet mellett nincs szüksége Magyarországnak arra, hogy a forint tovább gyengüljön. Távlatilag pedig az évtized végére Magyarország nettó hitelezővé válhat a mai nettó adósi pozícióból, ezért akár idővel a forint menedékdevizává is válhat - adott optimista prognózist a TakarékBank szenior elemzője.

A munkaerőpiac lendületben marad

A foglalkoztatás bővülése továbbra is erőteljes, amihez azonban az elsődleges munkaerőpiac állásteremtésén túl továbbra is hozzájárul a közfoglalkoztatás. A közmunkaprogramokból az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérés egyelőre ugyan nem túl jelentős, a foglalkoztatási kilátások szempontjából azonban pozitív, hogy a vállalati felmérések alapján az ipari és a szolgáltató szektorok többségében egyaránt erősödik a foglalkoztatási szándék. A munkanélküliségi ráta az idei év átlagában 7 százalék alatt alakulhat, és a közmunkaprogram további kiterjesztése nélkül is tovább mérséklődhet a következő években. Így 2017 átlagában már csak 6,3 százalék lehet a munkanélküliség.