A szuverén adósságválság továbbra is uralni fogja a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat 2013-ban. A bank elemzői továbbra is úgy gondolják, hogy az Európai Központi Bank (ECB) enyhíteni próbálja majd a monetáris unió felbomlásával kapcsolatos kockázatokat, még annak ellenére is, hogy ez a lépés a periféria országaira a reformok végrehajtása miatt nehezedő nyomást is enyhíteni fogja, és hosszabb távon magasabb inflációt enged - olvasható a jövő évi kilátásokról szóló kommentárjában.

A bank elemzői a régiónkat illetően megjegyzik: idén a negyedik negyedévre Kelet-Európa körül a reálgazdaság már aggasztó szintre lassult, és a jövő év is meglehetősen borús lesz, de 2014-re ismét élénkülés jöhet. Még Lengyelország esetében is lassulhat az éves GDP növekedés az első fél évben. A jó hír a rosszban azonban, hogy a lassabb gazdasági növekedés javíthat például a lengyel vagy a török gazdaságban látható kritikus makrogazdasági egyensúlytalanságon is.

A Lehman Brothers csődjét követően az ipari termelés az erősebb gazdaságokban - például a lengyel vagy a török -  folyamatos növekedést mutatott, az olyan gyengébb, strukturális átalakuláson áteső gazdaságokban, mint Magyarország, azonban a gazdasági teljesítmény nem haladta meg a 2007-es szintet sem.

A gyorsabbank növekvőkhöz ment a tőke

A gyorsabban növekvő országok az elmúlt évben a régióba áramló külföldi működőtőke (FDI) mintegy 90 százalékát vonzották, és ezek voltak azok a gazdaságok is, ahol a beruházási aktivitás is erősödött - mutat rá az elemzés. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy ezek a gazdaságok némi jelét mutatták a túlfűtöttségnek és a egyensúlyhiánynak is (gyors hitelbővülés, megugró építőipari aktivitás és emelkedő folyófizetésimérleg-hiány). Emellett az inflációs nyomás is megugrott.

Az elmúlt pár negyedévben, ahogy a gazdasági növekedés is látványosan lelassult (beleértve Lengyelországot is), a keresletben bekövetkezett csökkenés ellensúlyozta ezeket az egyensúlytalanságokat - Lengyelországot és Törökországot például a folyófizetési mérleg egyensúlytalansága miatt magas kockázatúnak tartották, mostanra azonban ezek csökkentek és az infláció is mérséklődik. Csehországban és Magyarországon a válság igen fájdalmas hatásait a folyófizetési mérlegben keletkezett jelentős többlet ellensúlyozta, amelyet főleg a belső kereslet összeomlása eredményezett.

A kelet-közép-európai régióban a infláció mérséklődni fog a jövő évben, miután a Commnerzbank elemzői szerint a régióban a pénzromlás üteme tetőzött. Nincs inflációs vagy béroldali nyomás, vagyis a pénzromlás ütemének gyorsulása a szorványos élelmiszerár-sokkokból és a fiskális programokba beépített adóemelésekből adódtak. Ezek a hatások azonban kifutóban vannak. A Commerzbank szerint a nyersanyagárak a jövő évben is emelkednek, de nem olyan mértékben, amelyek a globális inflációs kilátásokra is hatást gyakorolnának.

Tavaszig nem lesz változás

Az eurózóna 2012 tavasza óta recesszióban van, a helyzet nem is változik a téli időszakban - különösen annak fényében, hogy az adósságválság még mindig nagy nyomás alatt tartja a vállalatokat és a fogyasztókat. Amint az ECB-nek sikerül stabilizálnia kötvényvásárlásokkal a valutauniót, az eurózóna gazdasága is fokozatosan magára találhat tavasztól. A Commerzbank 2013 átlagában stagnálással számol a 2012-es becsült 0,4 százalékos zsugorodás után.

Az államadósságok közösségi szintre emelése az ECB által megváltoztatja a monetáris unió természetét. A jegybank ezzel akaratlanul is megőriz a periféria országainak rossz stuktúráit - jegyzik meg az elemzők, ugyanakkor hozzáteszik, hogy emellett az inflációt is kissé elengedi. A Commerzbank elemzői úgy vélik, ez az 1970-es, 1980-as évek olaszországi helyzetéhez hasolnó karaktereket is hordoz majd, ezért "Olasz Monetáris Unióról" is lehet beszélni.

A német gazdaság a Commerzbank szerint szintén lassulni fog valamennyit a téli időszakban, ám amint eltűnnek a monetáris unió felbomlásával kapcsolatos kockázatok, a Németországnak alacsony ECB kamatok fokozatos stimulust adhatnak gazdaságának, és a jövő év közepétől ismét erős növekedést mutathat - feltéve, hogy az ECB kötvényvásárlásának hatása is megmutatkozik.

Az USA-ért nem kell aggódni

A Commerzbank elemzői szerint az amerikai költségvetési szakadék problémája megoldódik, a következő hetekben az USA jövő évi növekedésének alapjait lefektetik. Az amerikai gazdaság ezek után 2013-ban körülbelül 2 százalékkal növekedhet, és - az eurózónával ellenetétben - a munkanélküliség mérséklődhet, a gazdasági nyomás pedig csökkenni fog.

Kép: Napi grafikonok

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a kínai gazdasági növekedés nem lassult a negyedik negyedévben.  A Commerzbank elemzői azzal számolnak, hogy a GDP bővülés 7,5 százalék körül stabilizálódik jövőre. Az új politikai vezetéssel kapcsolatban pedig megjegyzik: nem valószínű, hogy jelentős mértékű gazdaságösztönző csomaggal állnának elő.

A Commerzbank közép távra az euró gyengélkedését valószínűsíti, a következő hónapokban az elemzők szerint az eur/usd devizapár árfolyama oldalazni fog, a lefelé mutató kockázatok növekedhetnek tavasztól, ezek után már világosabban lehet látni, hogy az amerikai gazdaság a válságból gyorsabban lábal-e ki a válságból, mint az eurózóna.