Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak júniusi alakulását.

Kedden a külkereskedelmi forgalom májusi részletes adata jelenik meg. A július 7-i első becslés szerint az export euróban számolt értéke 18,8 százalékkal, az importé 18,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest. A májusi 913 millió euró (283 milliárd forint) exporttöbblet 170 millió euróval (49 milliárd forint) haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitel értéke májusban 9,0 milliárd eurót (2794 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd eurót (2511 milliárd forint) tett ki, ami meghaladja az előző havit.

Kedden közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a júliusi beszerzésimenedzser-indexet (BMI). Júniusban a BMI szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,2 volt, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Csütörtökön teszik közzé a KSH a júniusi kiskereskedelmi forgalom előzetes adatát. A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel a várakozásokat lényegesen meghaladó ütemben nőtt és idei legjobb eredményét érte el a kiskereskedelmi ágazat májusban. Legjobban a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben nőtt a forgalom, 10,3 százalékkal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3 százalékkal nőttek az eladások, az üzemanyag értékesítés pedig 4,3 százalékkal emelkedett.

Pénteken az ipari termelés júniusi adatának első becslése jelenik meg. Májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban. Az év első öt hónapjában a termelés 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.