Mi vár ránk a választások utáni napokban?

Így látják a mai magyarországi parlamenti választások után következő napokat a CIB Bank elemzői.
Domokos László, 2018. április 8. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

Az április 8-i magyarországi parlamenti választások előtt mind a befektetői vélemények, mind a közvélemény-kutatások a jelenlegi kormánypártok egyszerű (kétharmadosnál kisebb) többségét hozták ki legvalószínűbb forgatókönyvként. Ennek megfelelően egy ilyen eredmény várhatóan nem hozna jelentős változást sem a forint árfolyamában, sem az állampapírpiaci hozamokban. Ehhez a kimenethez nem kapcsolódik érdemi gazdaságpolitikai változásokat feltételező piaci várakozás - írták heti prognózisukban a CIB Bank elemzői.

Ugyanakkor a szakértői becslések szóródása nagy (különösen a mandátumbecsléseknél), így a végeredményt -többek között a választási részvételi arány jelentősége miatt -, viszonylag nagy bizonytalanság övezi.

A lehetséges forgatókönyvek közül a kétharmados kormánytöbbség, illetve az ellenzéki oldal győzelme egyaránt nagyobb bizonytalanságot okozhat a piaci szereplők körében, így rövid távon nagyobb deviza- és kötvénypiaci ingadozással járhatna - olvasható az elemzésben.

A Fidesz-KDNP újabb kétharmados eredmény esetében ezt elsősorban a jövőbeni törvényi változásokkal kapcsolatos bizonytalanság, míg az ellenzéki győzelemnél a széttöredezett ellenzéki oldal (ami várhatóan 3, 4 vagy akár több pártból is állhat majd) következményeként a kormányalakítás, illetve kormánystabilitás bizonytalansága okozná - magyarázzák a prognoszták.

HOZZÁSZÓLÁSOK