A Napi Gazdaság cikke

Nem számítanak a gázár csökkenésére a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. A fejlesztési tárca nemrégiben kiadott közleménye szerint a lakossági díjtételek nem emelkednek, miután a fejlesztési miniszter rendelete július elsejétől módosította a földgáz rendszerhasználati díjait. A fogyasztók által fizetendő gázdíj a rendszerhasználat (ezek között a földgázelosztás) mellett a földgázmolekula díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza, a lakossági fogyasztóknak e három tétel összegét kell megfizetniük gázszámlájukban − közölte a tárca.

A júliusban életbe lépett regionális elosztói díjakkal tehát az egyetemes szolgáltatás végfelhasználói ára nem változik, csak "belső szerkezete"módosult. Többféle hatással számolnak a lapunk által megkérdezett szolgáltatók az elosztói díjak változásával kapcsolatban. Az elosztói díjak változásából adódó következményeket az egyetemes szolgáltatók viselik, ezek pontos hatását azonban jelenleg még nehéz lenne megbecsülni − közölte lapunkkal az E.On Hungária Zrt. A változás az egyes díjtípusok közötti átrendeződést jelent − mondta Bálint Norbert, a Főgáz Zrt. szóvivője. A Főgáz a fix díjakból (az alap- és kapacitásdíjakból) származó bevétel növekedésére számít, ezzel szemben a forgalmi díjból (amely az elosztott mennyiséggel arányos) származó bevétel várhatóan csökken. A két hatás kiegyenlíti egymást, az összes rendszerhasználati díjbevétel várhatóan változatlan marad. A regionális elosztási tarifa bevezetése a korábbi módszertanhoz képest átláthatóbbá teszi a díjszámítás módját − tette hozzá a szóvivő.

A gáz ára évekkel a japán nukleáris válság előtt olyan magasságokba emelkedett, hogy az érdemben növelte a nem hagyományos kitermelési módok iránt megnyilvánuló érdeklődést − hangsúlyozta Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadásának partnere. A szakember szerint a világgazdasági növekedés önmagában támaszt ad az áraknak, nagyobb árcsökkenésre addig nem lehet számítani, amíg a globális gazdaság teljesítményében törés nem áll be. Másrészt az olaj "árhúzó" hatása csökken a gázárak olajáraktól elszakításával, a helyi készleteken alapuló saját gázpiac megteremtésével − tette hozzá Ságodi.

A földgáz jelenleg egyetlen likvid piaca az Egyesült Államok, a szintén liberalizált európai (és kelet-európai) piacon azonban egyelőre az olajtermékek ára a meghatározó − hangsúlyozta Pletser Tamás, az ING elemzője. Mindez új ellátási lehetőségek, lng-betáplálási pontok, illetve a helyi kitermelés fejlesztésével változhat meg. A gáz és az olaj ára a válság előtt "kéz a kézben járt", a krízis azonban szakadást idézett elő, jelenleg a kőolaj a válság előtti csúcsérték 75, a földgáz pedig körülbelül 33 százalékán áll − a folyamatot az amerikai kínálat bővülése is elősegítette.