Mi várható az eddigi részvételi adatok alapján?

Az eddig közzétett adatok arra utalnak, hogy a nap végén valahol 42-44 százalék között várható a mostani részvétel. Vagyis nem lesz érvényes a népszavazás - olvasható a hvg.hu-n.
Napi.hu, 2016. október 2. vasárnap, 12:56
Fotó: Napi.hu

A hajnali órákban szavazók száma ugyan nagyrészt még megegyezett a legutóbbi népszavazáson véleményt nyilvánítókéval, de a 9 és 11 órás jelentésekből már az látszik, hogy most vasárnap a részvétel elmarad mind a 2008-as, mind a 2003-as referendumétól - olvasható a cikkben.

A lap kiemeli, a helyhatósági választásokhoz és a szociális referendumhoz hasonlóan Budapesten nagyon alacsony lesz a részvétel. A legutóbbi önkormányzati választáson 11 óráig a fővárosiaknak a 14 és fél százaléka már szavazott, most ettől másfél százalékkal elmarad már a részvétel. Akkor végül országosan 44,3, Budapesten 43,11 százalék volt a szavazók aránya.

Megjegyzik, hogy a részvételi adatokból még a Kétfarkú Kutyapárt és több civilszervezet kampánya miatt az érvénytelen szavazatok számát is le kell majd vonni, s ez várhatóan meghaladja a szokásos 1 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK