Microsoft-botrány: faramuci helyzetben Polt Péter hivatala

Nem csak a rendőrség, az ügyészség is érintett a Microsoft-botrányban, 2013-2014-ben 237 millióért vásároltak szoftverlicenceket. Sőt az Igazságügyi Minisztérium is, bár sokkal kisebb összegben. E két év öt legnagyobb beszerzése közül háromról jelentettek szabálytalanságokat az amerikai hatóságok a beszerzések teljes listája alapján, amelyet a KEF adott ki a hvg.hu-nak.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 30. péntek, 11:16
Fotó: Napi.hu

Összesen bruttó 22,2 milliárd forint értékben 334 darab Microsoft-szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek állami intézmények a központosított közbeszerzési portálon 2013 és 2014 során - derül ki az adatokból, amelyeket a portált működtető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) küldött el a portálnak. Arról a két évről van szó, amikor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licenc-beszerzések. Az ügy 2019 nyarán dagadt botránnyá - miután az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) és a tőzsdefelügyelet (SEC) nyilvánosságra hozták jelentéseiket és a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodás szövegét.

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztus 23-án nyomozást rendelt el, bár addig a pontig nem éppen egyszerűen jutott el. Korábban érkezett már feljelentés a magyar ügyészségre, erről Polt Péter legfőbb ügyész még 2018 októberében azt a tájékoztatást adta, hogy "bűncselekmény gyanújának hiányában" elutasították. Az amerikai jelentések nyilvánosságra hozatala után sem kapkodtak, azt állították, hivatalosan kell információkat kérniük a DoJ-től, feljelentés híján nyilvános dokumentumok alapján nem intézkedhetnek csak úgy, utána pedig a dokumentumok elemzéséhez szükséges időre hivatkozva késlekedtek.

A KEF által kiadott adatok tanúsága szerint a Legfőbb Ügyészség is vásárolt Microsoft-licenceket ebben a két évben, méghozzá négy különböző alkalommal, összesen bruttó 236,5 millió forint értékben. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt.

Minimum illett volna szólni, hogy érintettek

A vásárlások ténye nem jelenti, hogy ezeknél a beszerzéseknél is felmerülne a csalás és/vagy a korrupció gyanúja. A központosított közbeszerzési rendszer alá tartozó intézmények (gyakorlatilag az állami szféra nagy része) csak néhány viszonteladótól rendelhettek licenceket, akikkel a KEF korábban erről keretszerződést kötött. Ugyan az amerikai jelentések szerint a Microsoft magyar leányának és viszonteladóinak egyes alkalmazottai szisztematikusan üzemeltették a csalásra és vesztegetésre épülő korrupciós sémát, azért az kizárható, hogy ne akadtak volna szabályosan és tisztességesen bonyolított beszerzések.

Az ügyészség érintettsége viszont azt jelenti, hogy végső soron saját ügyükben (is) nyomoznak - a Központi Nyomozó Főügyészség a Legfőbb Ügyészség egyik szerve. A Belső Ellenőrzési Önálló Osztály a legfőbb ügyész, vagyis 2010 óta Polt Péter közvetlen felügyelete alatt áll. A lap kérdezte az ügyészséget, volt-e vagy lesz-e belső vizsgálat, illetve hogy a nyomozásuk érinteni fogja-e a saját beszerzéseiket. Azt válaszolták:

különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak, ezt bejelentő közleményükön túl egyéb adat nem közölhető.

Mindamellett nem csak a saját házuk táján kell(ene) vizsgálódniuk, hanem az Igazságügyi Minisztériumnál is, amely 2013 végén kettő, 2014 közepén pedig még egy microsoftos beszerzést rögzített. Igaz, nem vásároltak sok szoftvert, összesen 25,9 millió forintot költöttek, viszont mindhárom esetben az Euro One Zrt.-nél.

A szoftverbeszerzésekben érintett szervezetek teljes listáját a hvg.hu-n találja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.08.30 21:48

"bűncselekmény gyanújának hiányában"
persze mert a lopás nagy tételben kormányzati segítséggel nem bűncselekmény !
-legalább is orbánisztán kikiáltása óta :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.08.30 20:38

Csak az idióták nem tudják az országban, hogy polt-ergeist jelenség van... Poltpatkány közel 10 éve fedezi az állammaffia köztörvényes, korrupt bűncselekményeit, népirtásait, csalásait, rablásait... az hogy ennyi idióta van az országban, hogy ezt meg lehet csinálni, egy másik dolog.... de hamarosan jön a kutyára a dér... Már nem csak egész Európa, hanem az egész világ tudja mi megy itt.... és nem tegnap óta, és nagyon nagy szégyen ez elsősorban a magyar népnek, hogy így hagyja magát hülyére venni és lehúzni, másodsorban pedig az elkövető, náci hazaáruló rablógyilkos maffiának....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.08.30 13:34

Akkor az összes főhatalom NAV, rendőrség, ügyészség, stb a jó és törvénytisztelő nem esküszegő orbánt megtévesztve kettős könyvelést folytatott törvényesen , egy számla kedvezmény nélkül az államnak, egy 30%-al kisebbet a Microsoftnak , mindezt a hazai Microsoft két szép szeméért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.08.30 13:31

@toferi41@freemail.hu:
Majd hoznak egy törvényt rá, hogy miért nem összeférhetetlenség az. :)
Szomorú az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.08.30 12:15

A jogállamiság csúcsa, hogy az ügyészség saját korrupciójának ügyében dönt!Senkinek nem szúr szemet, hogy itt összeférhetetlenség állhat fen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html