Miért drágább itthon minden, mint Nyugaton? Járai megmondja

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, szerint Magyarországon nem alakult ki modern piacgazdaság, hanem rablókapitalizmus jött létre.
NAPI Online, 2007. október 15. hétfő, 09:41
Fotó:

Járai Zsigmond volt jegybankelnök, most már nyíltabban fogalmazhat, mert - mint a Magyar Nemzetnek adott interjújában mondta - korábban, jegybankelnökként pozíciója megkötötte a kezét.

Álláspontja szerint Magyarországon nem alakult ki modern piacgazdaság, hanem egyfajta rablógazdálkodás, rablókapitalizmus jött létre, amiben nemcsak magánszemélyek rabolnak, hanem az állami monopóliumok privatizált utódai is. Ezért drágább sok minden itthon, mint Nyugat-Európában. A magyar bankrendszer szerinte azért Európa legnyereségesebb pénzügyi szektora, mert itt sem alakult ki egészséges verseny, hasonlóan a kiskereskedelem egy részéhez, illetve az elektromos és telekommunikációs mamutcégek vagy az önkormányzati tulajdonú közlekedési, távfűtési vállalatok világához.

Járait nem érdekli az ún. szakma egy részének véleménye, mert sok közgazdász, aki a 80-as években még haladó nézetet vallott, mára a rendszer kiszolgálója lett.

A volt bankvezér szerint a kiigazító csomag nem vezet sehová, mert az állami bevételek növelésén alapul, ahelyett hogy a kiadásokat csökkentették volna. Szerinte a szociális ellátórendszerek, a bürokrácia területén és a korrupció visszaszorításával lehetne spórolni. 2009-től, a választások közeledtével újra felpöröghet a túlköltekezés - véli Járai -, s ezért szerinte ekkortól megnövekszik a veszélye egy valutaválság bekövetkeztének.

HOZZÁSZÓLÁSOK