Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatója és Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója egyaránt úgy véli, a konvergencia előszele érte el a forintot, s további erősödésre van kilátás - írja az Index. Ha folytatódik a hazai fizetőeszköz izmosodása, Heim szerint az eurókurzus technikai értelemben már a sávszélt, a 240-es szintet lőheti be célul. Ez azt jelenti - részben a piac jelentős része számára váratlan és gyors erősödésnek köszönhetően -, hogy nincsenek olyan pozíciók, amelyek fontos határértékként akadályoznák az erősödést.

A szakértők mindemellett úgy vélik, nem lesz folyamatos az erősödés, kisebb visszaesések, átmeneti gyengülések szakíthatják meg a folyamatot.
Forián Szabó Gergely szerint a további erősödés már csak korlátozott lehet; a forint látványos izmosodásának gátat szabhat az árfolyamsáv erős szélének közelsége.

Ez a mostani, 256-257-es szintnél szűk 7 százaléknyi mozgásteret jelent. A külföldi pénzpiaci játékosok 2003 elején megtanulhatták, hogy sokat lehet veszíteni az árfolyamsáv erős széle ellen indított spekuláción, emlékeztetett Forián Szabó. Az árfolyamsáv erős oldalától néhány százalékos "biztonsági sáv" megtartása is indokolt, hiszen a hazai és nemzetközi pénzügyi piacok ezután is szolgálhatnak kellemetlen meglepetésekkel.

Ami a makrogazdasági okokat illeti, Forián Szabó azt hangsúlyozta, hogy a forint erősödése szorosan kötődik a régió egészének megítéléséhez, de már fundamentális okok is megjelentek. A befektetők a költségvetési törvényjavaslat láttán elkezdtek hinni az egyensúlyi mutatók javulásában. Ugyanakkor a mostani kamatszint is olyan magas, hogy vonzóvá teszi a magyar államkötvényeket és a forintot.
Heim Péter inkább a kilátásokat hangsúlyozza, vagyis a magyar makromutatók több tekintetben is - hiány, infláció - kedvezőbben alakulhatnak a kormány vagy az MNB által vártnál, és kezd javulni a pénzügypolitika hitelessége is. E tényezők önmagában vett forinterősítő hatására még rátesz egy lapáttal a magas kamatszint.
Abban mindketten egyetértenek, hogy a kamatszint nem megy feljebb, azaz véget ért az emelési periódus.

Amit arról kedden beszámoltunk, a Hamilton elemzése más okokkal magyarázza a forint erősödését. A cég szakértői úgy vélik a tőke- és árupiacok hálaadás-nap előtti csendessége irányíthatta a spekulánsok figyelmét a magasabb hozammal kecsegtető feltörekvő piaci devizákra, köztük a forintra.

Az ING Bank devizapiaci kereskedője, Kolba Miklós ezzel szemben úgy véli, miután a nagybefektetők hetek óta veszik a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot, az ünnep kapcsán inkább a visszafogott profitkivét lenne a logikus lépés. A szakember mindemellett továbbra is úgy véli, hogy mivel közeleg a pénzügyi év vége, vagyis a november 30-ai dátum, hamarosan beindulhatnak a profitrealizálások, így a forint a jövő héten látványosabban gyengülhet. A piac "fejnehéz", azaz lehet, hogy a kurzus nem szalad el a korábban jelzett 265-ös szintig, de a 260-at valószínűleg átlépi. "A piac kezd egy irányba állni, ami veszélyes. Eddig még nem volt korrekció, ám ha beindul, az gyors lesz és fájdalmas" - fogalmazott.


A távolabbi kilátások kapcsán a trader elképzelhetetlennek tartja a a sáv aljának tesztelését. Úgy véli, ha az év első negyedében a vártnál nagyobb mértékben megugrik az infláció, az MNB kamatemeléssel avatkozhat közbe. Várhatóan viszont tényleg elkezdenek javulni a hazai makrogazdasági mutatók, ami erősítőleg hathat a forintra, a hazai fizetőeszköz izmosodása pedig kiárazhatja a további kamatemelési várakozásokat. Megfelelően erős forintárfolyam esetén a második félév elején elkezdődhet a kamatcsökkentés, ami a hazai deviza emelkedésének végét jelenti. (Ennek kapcsán azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök tavaszi távozása után várhatóan "kormánybarátabb" szakember kerül az MNB élére.) Kolba szerint az első negyedévben 275 forinton tetőzhet az euró jegyzése, az év végén pedig 255-260 lehet az ár, vagyis annyi, mint 2006 végén.


Lányi Bence, a Raiffeisen szakértője nemrégiben azt mondta, hogy fontos tényező, mit lép a Moody's. Bár megjelentek olyan pletykák is, hogy a leminősítésre nem kerül sor, a piac kettő vagy több osztályzattal történő besorolás-rontás esetén sem lepődne meg igazán. Ha ez utóbbi következne be, Lányi szerint 260-ig drágulhat az euró, év végéig pedig 260-265 forint között stabilizálódhat a kurzus.