Ma mutatták be a Magyarország, mint befektetési helyszín előnyeit, illetve a befektetői döntések meghozatalához szükséges legfontosabb információkat összefoglaló Investing Guide Hungary 2012 című kiadványt. A PwC Magyarország és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal közös megjelent kiadványa angol és német nyelven jelent meg, a Napi Gazdaság Kiadó gondozásában.

Elhárítani a fenyegetést

Kiemelten fontos, hogy az ország előnyeit, befektetési lehetőségeit segítsük, ezért döntöttünk a közös összefoglaló tájékoztató megalkotása mellett - fogalmazott Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország cégtársa. Hozzátette: az IMF szerint az egyik legnagyobb kockázat, ami a magyar gazdaságot fenyegeti, hogy a külföldi működőtőke beáramlása lelassul - az EIU rangsorában Lengyelország és Románia már megelőzi Magyarországot. Hazánk külföldi sajtómegítélése nem igazán pozitív, így kulcsfontosságú, hogy a bizalom erősödjön Magyarország irányába - fogalmazott. Lőcsei a Napi Gazdaság Online kérdésére elmondta: gondolkodnak a kiadvány kínaira fordításában, de az a tapasztalat, hogy azok a befektetők, amelyek európai megjelenést fontolgatnak, jól beszélnek angolul.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az idén 112 befektetési projektet kezel, melyek abban az elméleti esetben, ha mind megvalósulnának 6,045 milliárd euró beruházást, közvetlenül több mint 28 ezer, közvetve - a beszállítói láncon keresztül - pedig 60-65 ezer új munkahely létrejöttét eredményeznék - mondta Dobos Erzsébet, a HITA elnöke (képünkön).

Tavaly 24 esetben született pozitív befektetői döntés a HITA közreműködésével, közel egymilliárd euró értékben, 5780 munkahelyet teremtve, 17 településen. Németország és az Egyesült Államok a fő küldő ország, de egyre inkább előtérbe kerülnek a távol-keleti országok, azaz Kína és Dél-Korea. A célterületek között továbbra is inkább a főváros és vonzáskörzete volt népszerű, de a Lego például Nyíregyházán invesztált.

Az idén is volt már két pozitív befektetői döntés, ezek közel egymilliárd euró értéket és 380 új munkahelyet jelentenek.

Nem bukott munkahelyeket Németország

A német Rehau február végén jelentette be, hogy mintegy hatvanmillió eurós beruházással 26 ezer négyzetméternél is nagyobb üzemet épít a Győri Ipari Parkban, közvetlenül az Audi-gyár közelében, amely 2013-ban kezdi meg működését és 150 munkahelyet a gyárban, 50-et pedig adminisztrációs munkakörben hoz létre. A magyarországi gyártás mindaddig nem jöhetett szóba, amíg nem futott fel annyira a darabszám, hogy már érdemes legyen idehozni a termelést - mondta Markus Grundmann, a Rehau Automotive Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a győri beruházás legfőbb ösztönzője, hogy az Audi a Rehaut választotta beszállítóként. A Napi Gazdaság Online kérdésére hangsúlyozta: nem volt elegendő termelési kapacitás Németországban az itteni igények kielégítésére, vagyis nem arról van szó, hogy áttelepítenék a termelést Magyarországra.

A telket megvásároltuk, készen állunk az építkezésre, és reméljük, hogy 2013 közepére elindulhat a termelés is - fogalmazott az ügyvezető, hozzátéve, hogy eddig negyven dolgozóval működött a kft., de most hoz első ízben termelést Magyarországra. A társaság abban bízik, hogy a következő években lesznek más magyarországi vásárlói is azon túl, hogy már most szállítanak a kecskeméti Mercedes-üzemnek és az esztergomi Suzukinak. Ha minden jól megy, a gyár bővítése is napirendre kerül - fogalmazott Grundmann. Hozzátette az EU strukturális alapjaiból 5 százalékos támogatást kap a társaság a beruházáshoz, egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatást nem vettek igénybe.

A bő hatvan éve működő, családi tulajdonban lévő vállalatcsoport világszerte több mint 50 országban 15 ezer dolgozót foglalkoztat. A cégcsoport építőipari, ipari és autóipari műanyagtermékeket gyárt, többek között ablakkereteket, fűtéscsöveket, geo- és napenergia-hasznosító berendezések alkatrészeit, bútor- és gépalkatrészeket, festett lökhárítókat. A cég jelenleg az Audi TT, A3 és Q7 modellekhez szállít lökhárítókat, ám eddig Németországból hozták az elemeket és csak az összeszerelést végzik Győrben.