Miért keressenek sokat az állami cégek vezetői? - itt az indoklás

Szemléletváltást kell megvalósítani az állami és önkormányzati cégek menedzselésében, az állami cégek menedzsmentjének megújítására feltétlenül szükség van - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke év végi interjújában.
MTI, 2015. december 27. vasárnap, 12:44
Fotó: Napi.hu

Az ÁSZ idén kiemelt hangsúlyt helyezett az önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzésére, a számvevők 35 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég ellenőrzését végezték el. Felhívtuk a figyelmet a társaságok számviteli, gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát is - mondta az ÁSZ elnöke. Az állami és önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatai alapján fogalmazta meg az ÁSZ a javaslatait az állami cégek menedzsment megújítása érdekében.

A köztulajdonban lévő, közszolgáltatásokat nyújtó cégeket - amelyek nem ritkán százmilliárdos közvagyon kezelnek, és százezreknek biztosítanak közszolgáltatásokat - a legfelkészültebb vezetők irányítsák. Az elvárásokat és a juttatásokat is közelíteni kell az üzleti szférában bevált gyakorlatokhoz, a cégeket és a vezetők munkáját pedig folyamatosan értékelni kell a szabályosság, eredményesség, gazdaságosság szempontjából - mondta a számvevőszéki elnök. Az ÁSZ javaslatait szeptemberben kormányhatározatba is foglalták, amely tartalmazza, hogy az állami cégek vezetőinek szigorú etikai elveknek kell megfelelniük.

Az ÁSZ-nál tervezzük, hogy beépítjük az ellenőrzéseinkbe a menedzsment teljesítményének értékelését a kormányhatározatban is megfogalmazott szempontok szerint. Az eddigi tapasztalatok alapján az ellenőrzöttek többségénél nem, vagy csak részben valósult meg az intézmények tevékenységére és céljára vonatkozó eredményes, hatékony és gazdaságos működés. A legtöbb esetben a teljesítmény értékelésének legalapvetőbb lehetőségei sem voltak biztosítottak, az intézmények ugyanis sem kitűzött célokat, sem mérhető mutatókat nem határoztak meg. Világos, mérhető célok nélkül, nem várható el eredmény sem - hangsúlyozta az elnök. Lényeges, hogy minden közpénzt felhasználó szervezet folyamatosan biztosítsa a szabályos, a korrupciót már szervezeti szinten megelőző integritásalapú működést.

Az ÁSZ 2015-ben 221 jelentést és 25 elemzést hozott nyilvánosságra. Az idén befejezett ellenőrzések mintegy 750 közpénzt használó szervezetet érintettek, ezek közül több mint 350 szervezetnek az ÁSZ közel 2000 intézkedést igénylő javaslatot fogalmazott meg.

Az adóhatóságot érintő számvevőszéki ellenőrzéssel hozzájárultak a NAV működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez. Az MNB és a korábbi PSZÁF ellenőrzésével ráirányították a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi hiányosságaira, ezzel támogatták az MNB kontroll-mechanizmusainak megerősítését. Az ÁSZ elvégezte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó rendszerellenőrzését, az ellenőrzési tapasztalatok összegzése alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát. Mindhárom terület - a hatékony adóbeszedés, a jól működő pénzügyi felügyelet és az uniós pénzek felhasználása - meghatározó az ország jövője szempontjából - véli Domokos.

Befejezték a minden állami felsőoktatási intézményre kiterjedő rendszerszintű ellenőrzését is. Hozzájárultunk a felsőoktatási intézmények működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások és a tulajdonosi joggyakorlás megerősítéséhez. Az ÁSZ 2015-ben elvégezte továbbá 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését, és az állami vagyongazdálkodás mintegy két évtizede fennálló problémáira irányította rá a figyelmet - mondta az ÁSZ elnöke.

Idén a számvevőszék összesen 171 alkalommal értesítette valamely hatóságot az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre, súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. A nyomozó hatóságoknak tett értesítések nyomán leggyakrabban hűtlen kezelés, számviteli rend megsértése és költségvetési csalás gyanúja merült fel. A 22 ellenőrzött állami erdőgazdaságból 21-nél kellett a könyvvizsgálói kamarához fordulni, mivel a könyvvizsgálók által évről-évre auditált mérlegek nem a valós állapotot tükrözték. A NAV irányába tett értesítések 70 százaléka a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárt szabálytalanságokhoz kapcsolódott.

A közbeszerzési szabálytalanságok közül a legtipikusabb a közbeszerzési eljárás mellőzése, valamint a megkötött szerződések jogszerűtlen módosítása volt. Az ÁSZ által kezdeményezett közbeszerzési jogorvoslati eljárások során a Közbeszerzési Döntőbizottság idén összesen 5,6 millió forint bírságot szabott ki. A közbeszerzési szabálytalanságok túlnyomó részét felsőoktatási intézmények és egészségügyi intézmények - még folyamatban lévő - ellenőrzései során tárták fel a számvevők - mondta Domokos László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.12.27 18:22

Csodák nincsenek, csak feladatok, amit lehet jól és rosszul megoldani, aki rosszul oldja, azt kirugják, aki jól és milliárdos feladatot kap, az már addig is jól megvan fizetve és elvárható
hogy jól teljesítsen,. Ha viszont saját vállalatával játszik, annyit szakíthat, amennyit nem szégyell, esetleg tönkremegy, de a közösnek bértábla a játékszabálya és azon belül kell jól dolgozni, azt nézve mennyi a haszon, soha nem lenne vége a pénzsóvárgásnnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.12.27 17:23

mi az ,hogy sok?

ha negyedannyit keresnek, mint egy hasonló bevételű magáncég vezetői, az már sok?

egy jó menedzser milliárdokat hozhat a cégnek, illetve milliárdokat pocsékolhat el.

nem az a jó vezető ,aki olcsó munkaerő, de kétmilliárd veszteséget okoz, hanem az, aki belekerül évi 200 millióba de hoz 3 milliárd profitot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.12.27 14:12

Rz a mondat egyik fele, másik, azért keressenek sokat a vezetők, hogy a többiek nagyon keveset keressenek, hogy a szakadék ember és ember , beosztott és főnök közt nőjön, és hogy robbanást lehessen kiprovokálni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html