Miért kevés a gyakornokok fizetése?

Négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata kezdeményezi a szakmai gyakorlatok rendszerének felülvizsgálatát, a gyakornokok fizetésének emelését.
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 10:12
Fotó: Napi.hu

Számos ponton érdemes felülvizsgálni és egységesíteni a felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét, az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartjuk - írták közös közleményükben a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozatának, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatánal, valamint a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozatának elnökei. Ahogy az ombudsmani vizsgálat is rámutatott tavaly: a felsőoktatási intézmények számos helyen eltérően, bizonytalanul értelmezik a szakmai gyakorlattal összefüggő egyes kérdéseket, jogviszonyokat. (Például, hogy szükséges-e együttműködési megállapodást kötniük a szakmai gyakorlóhellyel? Milyen jogviszonyban áll a hallgató a gyakorlati hellyel, annak be kell-e jelentenie a hallgató munkavállalását az illetékes hatóságoknál? Mikor, milyen jogviszony alapján jogosult a hallgató társadalombiztosítási ellátásra?).

A képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit - eltérő megállapodás hiányában - a szakmai gyakorlóhely fizet. Ezen összeg szorzószámának emelését kezdeményezik a szakszervetek ifjúsági tagozatai. Amennyiben a munkaviszony minden eleme teljesül, joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bér vonatkozásában miért is tér el az összeg a hallgatók hátrányára évek óta változatlan mértékben? - írták közleményükben.

Javasolják - egyetértve a hallgatói munkaszerződés és a szakképzésben részt vevő tanulóknál történt idei változásokkal (a hallgatói munkaszerződések szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése érdekében mentesülnek a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól azok a hallgatók, akiket hallgatói munkaszerződés alapján képzési program keretében vagy a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés keretében foglalkoztatnak. A munkáltatónak sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni ezen jogviszonyok alapján) - hogy az általunk javasolt kifizetendő összeg növekedését munkáltatói oldalról kompenzálva további mentességek kerüljenek bevezetésre, segítve a fiatalok foglalkoztatását - írták a szakszervezetek ifjúsági tagozatainak elnökei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Saxon, 2014.04.15 12:18

Hmm, ahol az efféle "munkástanácsok" felütik a fejüket ott rövid időn belül káosz lesz. Esetemben 2 alkalommal szintén nem volt díjazás, de nem is bántam meg, mert nívósabb cégek voltak a szakmán belül, sőt még fizettem is volna, hogy bekerülve felhasználhassam a nevüket gyakorlati referenciámban ! A végeredmény ? Igen, nagyon jól jöttem ki belőle, ma is így döntenék, ha szakmai gyakorlat kéne ... pályakezdőknek üzenem, hogy ne a pénzen törjék a fejüket, az majd jön, ha valóban lesz gyakorlati tudása !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html