Miért kopogtat be több százezer magyarhoz a hivatal?

Éppen zajlik a mikrocenzus, azaz a mini népszámlálás. De mi hasznunk van az így keletkező KSH adatokból?
Napi.hu, 2016. október 12. szerda, 17:07
Fotó: Napi.hu

Egy-egy ilyen kisebb népszámlálásnál is rengeteg adat gyűlik össze, most főleg, amikor a szokásos 1-2 százalék helyett a lakosság mintegy 10 százalékát kérdezi meg a KSH. Ez 440 ezer lakcímet és mintegy egymillió embert jelent. A nagy méretnek köszönhető, hogy nemcsak megyei, hanem járási szinten is létrejönnek a részletes adatok.

Ennek megfelelően olyan adatokat kapunk, melyek bemutatják például a népesség iskolai végzettségének, a háztartások és a családok helyzetének változásait, de információkat kaphatunk a foglalkoztatottak ingázásának mértékéről és a lakások állapotáról is.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adataiból például kiderült, hogy a magyar otthonok leggyakoribb falazata tégla (63,5 százalék), amit a vályogfalú lakások (14,9 százalék) követnek és csak utána jönnek a panelek (13,3 százalék).

Megtudhattuk azt is, hogy 2011-ben a gyermekes családok közül minden másodikban egy, minden harmadikban pedig két gyermeket neveltek, a három és többgyermekes családok aránya mindössze 12 százalék volt.

Érdekesség, hogy az elmúlt évtizedekben csökkent a kétgyermekes családmodell súlya, egyre több család vállal csupán csak egy gyermeket, ugyanakkor csekély mértékben nőtt a három vagy több gyermeket vállalók részaránya is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.10.13 05:20

@tarTosPista:
Ahol lehet ellenállást kell tanúsítani.
Ebben az esetben például mindenféle baromságot kell válaszolni.
A legutóbbi népszavazáson adott válaszaimból statisztikus legyen a talpán aki bármit is ki tud hámozni.
No csinálj ebből statisztikát Kubatovnak volt az alapállásom.
De ez áll bármilyen fideszmaffiához köthető dologra.
Egyedül kevés vagyok, de ha többen így állnak hozzá talán ér valamit hosszú távon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.10.12 20:15

Miért?
Mert ez egy mocskos állam, itt mindig turkálnak a zsebünkben és az életünkben.
Csökkenő bürokrácia mi? Ezek szerint 5 évente van népszámlálás, ami csak a nevében az. Nem népet számolnak, hanem indiszkréten vallatnak.
Ez qrva politikai rendszer, állandóan molesztálja a népet. Mindig van kitölteni való.
Hazugság van itt vastagon, nem csökkenő bürokrácia.
Innen nemcsak a munka miatt érdemes elhúzni, hanem az állandó vegzálás miatt is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html