Miért magasak a magyar áramárak?

A hazai árampiaci árakat sokan magasnak tartják, például a német árakkal összevetve - ám a szakértő szerint nem szabad ilyen leegyszerűsítő kijelentést tenni. .
Papp Zsolt, 2017. április 24. hétfő, 09:50
Fotó: Napi.hu

A hazai árampiaci árakat sokan magasnak tartják, például a német árakkal összevetve, ám a  két országot nem szabad ilyen formában egymáshoz mérni, különösen a villamosenergia árakat nézve nem - nyilatkozta Balázs Péter, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. portfoliómenedzsment vezetője az NRG Reportnak.

Egy adott ország árainak szintje nagyon sok tényezőtől függ, ami lokálisan teljesen különböző, akár ha csak a szomszédos országok hatásait nézzük vagy az adott ország termelői szerkezetét. Számos egyéb tekintetben is el vagyunk maradva a német piachoz képest. Árnyalja a képet, hogy a  régióban a magyar áramtőzsde a legnagyobb forgalmú és leglikvidebb.

Sokan itt kereskednek a környező országokból is, ahol egyébként van áramtőzsde, de likviditás nincs. Ez egyben választ adhat arra, miért tudnak itt ilyen magasak árak kialakulni, mint amilyeneket januárban láttunk. Az aktuális piaci árat mindig az aktuális kereslet-kínálati görbe határozza meg. A kínálat a hazai erőművi termelés, valamint a határkeresztező kapacitásokból származó import villamosenergia mértéke, ami az elmúlt években nem nagyon változott. A fogyasztás ugyanakkor jelentősen tudja a keresleti oldalt változtatni.

A szűkös kapacitások hatására is felszökkenhetnek az árak.  Részben ezért is láthattunk januárban száz euró feletti másnapi árakat. Azért nehéz ez a szakma, mert olyan sok összetevője van, s annyi mindenre kell figyelni - januárban például az extrém hideg, termelői kiesések s egyéb körülmények együtt állása eredményezte az extrém magas árakat. Van egy aránylag stabil, rugalmatlan kínálati oldal, melytől a kereslet könnyen el tud szakadni - mondta  Balázs Péter.

További részletek az NRG Report honlapján. A NRG Report a Napi.hu startégiai partnere.

HOZZÁSZÓLÁSOK