Miért nem érkezik a fizetés?

Nem a kincstár felelős a bérek - köztük a tanárok fizetésének - esetleges csúszásáért - adta hírül a Magyar Államkincstár (MÁK).
Napi.hu, 2015. december 4. péntek, 16:11
Fotó: Napi.hu

A kincstár ugyanis a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a 2015. november havi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. A munkabért - ahogyan eddig is - az intézmények indítják a saját banki számlájukról. Így a kincstár nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért - közölte a hivatal.

A számfejtés az előírásoknak megfelelően a tárgyhónap utolsó munkanapján indult. A központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA) időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat. A listákat, állományokat 2015. december 2-án a MÁK átadta az intézmények részére, melyről az e-Adat rendszeren keresztül tájékoztatást is küldött. A munkabér indítását, mint eddig is az intézmények végzik.

Az illetmény-számfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítésére a kincstár - rendkívüli fejlesztéssel - lehetőséget biztosított az intézményeknek, hogy még a régi (KIR3) rendszerben a november 5-16. közötti átállási időszakban jelentkező, és az előre látható kifizetéseket elutalhassák. Erről időben, körlevélben tájékoztatta az intézményeket.

Valamennyi intézményben - a jogszabályokban foglaltak szerinti - a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket. A jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben eddig kialakított utalási gyakorlattól. Akik fizetési késedelmet tapasztaltak, jelezzék ezt a kincstár honlapján lévő kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen, ilyenkor a kncstár haladéktalanul felveszi az érintett intézménnyel a kapcsolatot és tisztázza a késedelem valódi okát.

Lázár máshogy tudta

Lázár Jánost, a Miniszterelnökség vezetőjét csütörtökön kérdezték arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyes munkatársai nem kaptak fizetést. Erre azt felelte, hogy nem pénzügyi, hanem technikai probléma áll a háttérben, az intézmény két hónap tesztüzem után egy új informatikai rendszert vezetett be és emiatt lehetett fennakadás.

HOZZÁSZÓLÁSOK