Miért nem lesz olcsóbb a gáz?

A háztartások jóval kevesebbet fizetnek a gázért a három rezsicsökkentés nyomán, ám azt nem lehet tudni, hogy hatósági árszabályozás nélkül mennyibe kerülne az energiahordozó - derül ki a Világgazdaság számításaiból.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 09:54
Fotó: Reuters

A hatósági gáztarifák lefaragása ugyan elmarad attól, amire az orosz importgáz árának csökkenése alapján számíthatnánk, ám gáz árában szereplő egyéb költségek miatt ennek ellenére alacsonyabbnak tűnik a hatósági ár a piacinál - írja a Világgazdaság A Gazprom 2012-ben, a rezsicsökkentések előtt 416 dollárt kért ezer köbméter gázért, ám ma ennek kevesebb mint feléért adja az energiahordozót.

Eközben egy háztartás példája alapján ma 25 százalékkal olcsóbb a gáz a lakossági fogyasztóknak, mint amennyit a három rezsicsökkentés nélkül kellene fizetni. Azt viszont nem igazán lehet kideríteni, hogy hatósági árszabályozás nélkül mennyibe fájna az energiahordozó. A gazdasági napilap árajánlatokat kért piaci szolgáltatóktól, amiből azt derült ki, hogy a hatósági árnál jóval drágábban adnák a gázt.

Magyarázatuk szerint a háztartási számlán megjelenő díjnak kevesebb mint fele a gáz piaci ára. A vevőnek egyebek mellett fizetnie kell a szállításért és a tárolásért is. Az egyetemes szolgáltatással nem lehet versenyezni - derült ki a cégektől szerzett háttérinformációkból.

HOZZÁSZÓLÁSOK