Migráció-ügy: újabb fordulatot tett a magyar kormány

Októberben megnyílt a budapesti migrációs ügyfélpont bécsi mintára. Pedig a kormány többször is kerülendő példaként emlegette az osztrák fővárost.
Szabó Dániel, 2018. január 31. szerda, 08:20
Fotó: Shutterstock

Bécsi, linzi és salzburgi tapasztalatokat is felhasználva nyílt meg Budapest belvárosában még tavaly októberben egy migrációs ügyfélpont, amelyet a fővárosi önkormányzat és az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) partnerségi megállapodásban idén június 30-ig közösen üzemeltet - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A Belügyminisztérium még egy tanulmányi utat is szervezett az országokba: ezen részt vettek a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapest Esély Nonprofit Kft., a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete), a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint egy integráció területén tevékenykedő civil szervezet munkatársai tavaly június 26-30. között.

A lap szerint a belügy támogatásával, a fővárosi önkormányzat és az IOM együttműködésében megvalósult projekt kiemelt célja volt, hogy "fejlessze a budapesti integrációs stratégia kidolgozásához és migrációs ügyfélpont működtetéséhez szükséges kapacitásokat a harmadik országbeli állampolgárok integrációjának javítása érdekében". Az iroda végül tavaly októberben nyílt meg, ahol a legálisan érkezők és a nemzetközi védelemben részesülők kaphatnak tájékoztatást a jogaikról, kötelezettségeikről, az itt-tartózkodáshoz és a mindennapi élethez szükséges tudnivalókról (közlekedési, ügyintézési információk, ünnepek, viselkedési szokások, szabályok).

Az állami médiához tartozó Híradó.hu terjedelmes cikket közölt tavaly novemberben arról, hogy már minden második bécsi migrációs hátterű. A 888.hu, a Ripost.hu és a Lokál.hu pedig nem felejtett el aprólékosan beszámolni róla: napozó nőre támadt egy migráns Bécsben; metróban akartak robbantani a migránsok; a Westbahnhof környékén migránsbandák keserítik meg a helyiek és a turisták életét - emlékeztet a Magyar Nemzet.

A magyar miniszterelnök hétfőn Bécsbe utazott, kedden találkozott Sebastien Kurz kormányfővel, akivel közösen kijelentették, hogy az Európai Unió menekültelosztási rendszere megbukott, nem szabad erőltetni a kötelező kvótát.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.01.31 09:58

Ki tudja az újabb fejlemények után, hogy a kormány mit szeretne: jöjjenek a migránsok vagy ne; jöjjenek bátran,
csak legálisan (illedelmesen kopogtassanak), és mi majd szíves-örömest kivizsgáljuk, hogy menedékre vagy oltalomra szorulnak-e; orosz bűnözők jöjjenek mindenféleképpen, csak vegyenek Ukrajnában magyar felmenőkre utaló okmányokat.
A befogadottak ne aggódjanak, a kormány és a főváros
ingyenesen biztosít lakhatást, ellátást, és nyílván némi költőpénzt is (nők - úgy tudom - nem járnak, azokat az otthon megszokott módon kell szerezni).
Na, akkor melyik hazugságot higgye el az ember?
Ha, az utóbbi az igaz, akkor célszerűnek látszik, hogy pl. a munkanélküliek egyből menekültnek képeztessék a gyerekeiket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html