BUX
38240

Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány

A kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter.

Index.hu, MTI, 2016. március 9. szerda, 12:03

Így szerdán nulla órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak - indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

A belügyminiszter szerint ez a döntés azt jelenti, hogy a határokra több rendőrt és katonát vezényelnek. A honvédségtől 1500 fő vesz részt az akcióban. Vagyis ha Magyarországon bárhol a határ mentén megjelennek migránsok, gyorsan el tudják fogni őket - írta az Index.

Válsághelyzetet a tömeges bevándorlás miatt eddig csak a határnál lévő megyékre hirdettek, a mostani döntés azt jelenti, hogy az ország egész területén bevethető például a katonaság.

Mindez a költségeket is növeli. Az emberek átvezénylése Pintér szerint benne van már a mostani költségvetésben, az utak építésére - amennyiben szükséges - 7,3 milliárd forintot különített el a kormány.

A magyar-román határon egyelőre nem épül kerítés, mert nem tapasztalják, hogy a román határ felől migránsok érkeznek, de ha szükséges, tíz napon belül felhúzzák azt.