Miként hat a magas olajár a magyar gazdaságra?

Nem kedvez a magyar gazdaságnak az olaj magas ára, de drámai hatás sem várható - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek csütörtökön.
NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 10:45
Fotó:

Hegedűs Miklós szerint nem várható, hogy a kőolaj ára tartósan 70 dollár fölött legyen, az idei évre korábban prognosztizált 58 dolláros átlagár helyett azonban 60-65 dolláros árat valószínűsít az első három és fél hónap adatai alapján. Hozzátette, hogy míg tavaly az olaj ára 40-45 százalékkal emelkedett, addig az idén várhatóan 15-18 százalékos lesz a bővülés.

A kőolaj árak magyar gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban az ügyvezető igazgató úgy vélekedett, hogy az nem ront a hazai makrogazdasági helyzeten. Az infláció alakulását ugyan nem segíti, de a kedvező trendet sem változtatja meg érdemben. Várhatóan a választások utáni költségvetési kiigazításnak jelentősebb inflációs hatása lesz, a második félévre 3-3,5 százalékos fogyasztóiár-növekedést prognosztizál, ezt - mint mondta - a piac már bekalkulálta. Hegedűs Miklós szerint tartható az idei évre előre jelzett 2,5 százalékos átlagos infláció.

Az üzemanyag árak alakulásával kapcsolatban az ügyvezető igazgató elmondta: a jelenlegi magas árszintnek már kereslet visszatartó hatása is van, így a lakosság fogyasztásában az üzemanyag súlya csökken. Tavaly a lakosság benzinfogyasztásának bővülése 1 százalék alatt volt a teljes fogyasztáson belül, ami várhatóan nem változik jelentősen az idén sem. Hegedűs Miklós szerint a diesel fogyasztása az idén 6-7 százalékkal nőhet elsősorban a dinamikusan bővülő közúti szállítás miatt. Komoly korlátnak tartja a szakértő például azt, hogy a szállítás ágazatban jelentős verseny van, ezért nem egyszerű áthárítani a fogyasztókra a magasabb árakat.
A világgazdaságban meginduló konjunktúra folyamatokat nem erősíti a magas olajár, de nem is tudja megállítani - mondta Hegedűs Miklós. "Nem hoz drámai átrendeződést, ami az induló konjunktúra pozitív hatásait semlegesítené" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK