BUX
37954

Mikolát jelöli OECD nagykövetnek a kormány

A nemzetgazdasági miniszter Mikola Istvánt jelöli OECD nagykövetnek, Matolcsy György kezdeményezte a kinevezési eljárás lefolytatását a külügyminiszternél, az erről szóló végső döntési lehetőség hamarosan a kormány elé kerül - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményében.

MTI-Eco, 2010. december 8. szerda, 17:10

Az OECD nagykövet képviseli a magyar kormány álláspontját az OECD Tanácsüléseken és egyéb olyan rendezvényeken, amelyen nagyköveti részvétel szükséges.

Az OECD nagykövetek szakmai háttere eltérő, vannak köztük politikusok, volt miniszterek, karrierdiplomaták, akadémikusok, egyetemi tanárok, volt jegybankelnökök - jegyzi meg a tárca.

A minisztérium hangsúlyozza: az OECD-vel való szorosabb együttműködés kiemelten fontos a magyar kormányzat számára.

November közepén Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Martonyi János külügyminiszter találkozott az OECD főtitkárával, Angel Gurríával.

Ezt követően a magyar kormányzat és az OECD képviselői között felsőszintű gazdaságpolitikai találkozóra került sor, amelyen több minisztérium képviseltette magát.

A magas szintű szakértői megbeszélésen számos olyan téma került elő, amelyet később munkacsoportokban napi szinten fognak megvitatni egymás között a kormányzat és az OECD képviselői.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a felsőszintű találkozókat is rendszeresíteni szeretné, a tervek szerint 2011 februárjában Magyarországra látogat az OECD magas szintű szakértői küldöttsége.

A kormányzat az OECD segítségét elsősorban a jövő tavasszal elindítandó Növekedési és Stabilitási Programjához várja, amely a következő évek szerkezeti átalakításait foglalja össze, és különös hangsúlyt fektet a humánerőforrás gazdasági potenciáljának növelésére, így a versenyképesség és a foglalkoztatás bővítésére.

A jelenleg kidolgozás alatt álló program a magyar gazdaság mérföldköve lesz az elkövetkező években - áll a közleményben.