Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horvátország az elmúlt hetekben döntött arról, hogy belép az euró előszobájaként számon tartott ERM II. rendszerbe, amely az övezethez való csatlakozás előfeltétele (a rendszerben való kétévi tartózkodás után vezethető be a közös európai valuta).

A napilap az MNB-t megkereste kérdéseivel, ott továbbra is a témában adott korábbi nyilatkozatot tartják irányadónak, miszerint az euró bevezetéséről úgy kell dönteni, hogy szem előtt tartjuk a felzárkózást a fejlett országokhoz.

Az euró bevezetésének időzítését - a maastrichti kritériumokon felül - legalább három további dimenzió figyelembevételével fontos értékelni - írta korábban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója. Egyrészt a tartós pénzügyi egyensúlytalanságok megelőzésére és feloldására továbbra sem működnek övezeti szintű mechanizmusok, ezért a reálgazdasági ciklusok összhangja mellett a pénzügyi ciklusokat is harmonizálni kell, másrészt az euróövezetben a versenyképességi hiányosságok hosszabb távon is fennmaradhatnak, ezért ezek kezelésére rugalmas munka- és árupiacra van szükség, harmadrészt pedig a gazdasági ciklusok kezelésére megfelelő fiskális mozgástérre és hatékony makroprudenciális eszköztárra van szükség.