A magyarok több mint fele legszívesebben 60 éves kora előtt nyugdíjba menne, további egyharmada pedig maximum 62 éves koráig dolgozna. A jelenlegi nyugdíjkorhatárig, 65 éves korig csak a munkavállalók egytizede szeretne munkába járni. Az eredményeket összesítve a magyarok számára az ideális nyugdíjkorhatár 57 év lenne - derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó reprezentatív kutatásból.

Ennek ellenére reálisan látjuk a nyugdíjazással kapcsolatos lehetőségeinket: arra a kérdésre, hogy ténylegesen meddig kell majd dolgozniuk, a megkérdezettek átlagosan a 66 éves kort jelölték meg - mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A magyarok csaknem fele arra számít, hogy 63-65 éves korban hagyhatja abba a munkát, 34 százalék azonban úgy gondolja, hogy csak 65 éves kora után mehet nyugdíjba. "Globális szinten optimistábbak az emberek, háromszor annyian bíznak a 60 éves kor előtti nyugdíjazásban, mint Magyarországon. A többség azonban világszinten is arra számít, hogy legalább 63 éves koráig dolgoznia kell majd" - tette hozzá Baja Sándor.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a munkavállalók milyen körülmények mellett vállalnának hosszabb ideig munkát. A legfontosabbnak a fizikai és pszichés megterhelés csökkentése bizonyult a magyarok számára, ezt a kellemesebb munkahelyi légkör, a rövidebb munkaidő és a nyugodtabb munkabeosztás követte. "Ebből látszik, hogy az idősebb munkavállalók nem feltétlenül akarnak versengeni a fiatalokkal, azt várják a munkaadóktól, hogy a saját képességeikhez mért feladatokat végezhessenek" - mondta a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Az IT szektor a legvonzóbb

A világszerte 200 ezer munkavállaló megkérdezésével zajló kutatás eredményei szerint globálisan a legtöbben az informatikai szektorban szeretnének dolgozni, a megkérdezettek 56 százaléka vállalna munkát valamilyen IT vállalatnál. A Randstad Awardot és globálisan a legvonzóbb munkahely díját ugyanakkor Magyarországhoz hasonlóan egy autóipari vállalat, a BMW érdemelte ki. A második helyre a Sony, a harmadikra pedig a Samsung került a globális rangsorban. A hazánkban első helyezést elért Audi ugyan nem szerepelt a globális döntősök között, de a Samsung Magyarországon a negyedik helyet, valamint az ipari termelő kategória legvonzóbb vállalatának járó különdíjat is megszerezte - írta a Randstad.