BUX
39138

Mikor érkezhet az MNB kamatmeglepetése?

Továbbra sincs sok kétség afelől, hogy jövő kedden tartja a 6 százalékos alapkamatot az MNB. Az elmúlt napok állampapír-piaci folyamatai azonban arra utalnak, hogy ezen néhány szereplő változtatni szeretne.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 13:27

A korábbiakhoz hasonlóan, az MNB monetáris tanácsának jövő keddi ülésétől tartást várnak az elemzők. Az érvek hasonlóak, mint múlt hónapban: az inflációs kilátások egyre jobbak - főleg úgy, hogy a legutóbbi fogyasztói árindex statisztika már csak 3,1 százalékos drágulásról szólt -, azonban az eurózónás válság és a kockázati felárak nem engedik a vágást.

Ennek ellenére új tényezők is kerülhetnek a képbe a döntéskor: a kedden publikált GDP adatok enyhén fogalmazva siralmasak lettek, ami újabb érv az enyhítés mellett, ugyanakkor a svájci frank száguldása 6 százalékon tarthatja az alapkamatot.

Az elmúlt napok állampapír-piaci folyamatai azonban valamit sejtetni engednek: az aukciókon hatalmas érdeklődés mellett kapkodták el a magyar állampapírokat, diszkontkincstárjegyeket, a másodpiaci hozamok pedig meredeken zuhannak. A 3 éves papírok hozama augusztus elejéhez képest közel 120 bázispontot esett, a tizenötéves papíroknál is egy százalékos a csökkenés.

Londonban idén már 6 százalékkal számolnak
Nem számítanak kamatmódosításra sem a jövő héten, sem az idei év végéig londoni felzárkózó piaci elemzők, annak ellenére sem, hogy egyes előrejelzések szerint jelentősen gyengültek a magyar gazdasági növekedés kilátásai a fő exportpiacok romló teljesítménye miatt - írja az MTI-Eco.A Capital Economics elemzői még azt sem zárják ki, hogy ha a kockázatvállalási hajlam "drámai mértékben" tovább romlik, az MNB "védekező jellegű" kamatemelésre kényszerülhet, bár a a magyar piacot terhelő kockázati prémium most alacsonyabb, mint a 2008-as globális piaci "roham" idején volt.Az alap forgatókönyv szerint viszont 2012-ben már látnak mozgásteret a szakértők, abban az esetben, ha a befektetői kockázatkerülés "nem erősödik túl nagy mértékben". "Bármi történjék ugyanis, a magyar jegybanki alapkamat még mindig magasabb lesz, mint bárhol máshol a térségben" - fejtegették a cég londoni szakértői.A Barclays Capital szerint az MNB nagy valószínűséggel biztonságra játszik, azaz a jegybank úgy látja, hogy a kamatcsökkentéssel elérhető növekedési nyereség és az esetleges enyhítéssel járó forintárfolyam-kilengések kockázati mérlege egyelőre a kamattartás mellett szól.

Az egyértelmű tartás ellenére a piac elkezdte a vágást árazni, 6-12 hónapos időhorizonton 50 bázispontot - mondta lapunk kérdésére egy névtelenségbe burkolózó szakértő. A piaci pletykák alapján egy nagy külföldi szereplő veszi az állampapírokat: a Napi Gazdaság Online értesülései szerint az egyik neves tengerentúli befektetési bank vásárolt be.

Ugyanakkor, mégis nagyon korai kamatcsökkentésről beszélni, hiszen a globális kockázatvállalási hajlandóság jelentősen csökkent, a piacok idegesek, a külső és a hazai növekedés is megtorpant, növelve a költségvetési célok teljesülésével kapcsolatos kockázatokat. Az ilyen időszakokban Magyarországon tipikusan nem a kamatcsökkentések ideje szokott lenni a hazai piacon. Másrészt jelentős az infláció várható alakulásával kapcsolatos bizonytalanság is, hiszen a KSH nemrég változtatott az inflációs módszertanon, ami jelentősen megnövelte az inflációs adatok ingadozását és értelmezését.

A másik oldalról viszont felhasználhatja érvként az, aki kamatcsökkentésre játszik, hogy a gyengébb forint méregfogát sikerült kihúzni az árfolyamgát intézményével - fogalmazott a szakértő. Ez alapján úgy tűnik, az állampapírok vásárlója úgy véli, van tér a vágásra és nem biztos, hogy figyelembe veszi a leértékelődés devizahitel-állományból fakadó növekedési kockázatokat - tette hozzá az elemző.

Lehet, hogy csak beszállni akar a piacra a vevő, nem célja a kamatcsökkentés kikényszerítése - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.  A magyar állampapírok ugyanis jó vételnek tűnnek jelenleg: jelentős reálkamatot biztosítanak az alacsony infláció mellett, az ECB kamatemelései is kiárazódtak, az európai kötvényhozamok is csökkentek és szerdán Orbán Viktor is újra demonstrálta elkötelezettségét a költségvetési fegyelmet illetően - ezek mind a magyar papírok malmára hajtják a vizet. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy szeptember-november között az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mínusz 175 milliárd forint nettó kötvénykibocsátást tervez. Ezért, az ősszel lejáró papírok tulajdonosainak most kell bevásárolniuk.

Ez elég érv lehetne a kamatcsökkentésre, de az MNB bebetonozta azt a kommunikációt, hogy "az infláció a jelenlegi kamatszint huzamosabb ideig történő fenntartásával 2012 végére elérheti a középtávú inflációs célt". Ezen gyakoribb kommunikációval tudtak volna oldani - véli Suppan.

Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy míg a hozamok zuhannak, a forint eurójegyzésében és a cds felárakban egyáltalán nem látszik ennek megfelelő mértékű javulás, ami újabb érv a monetáris enyhítés ellen - jegyzi meg a Takarékbank szakértője.