Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kincstár ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy azoknál, akik olyan pénzintézetnél - például takarékszövetkezetnél - vezetik a számlájukat, amely nem tud napon belüli átutalást eszközölni, csúszhat az illetmény megérkezése.

Az idén első alkalommal az áprilisi illetménynél fordult elő, hogy hétvégére esett a számfejtés. A Magyar Államkincstár erre már két héttel ezelőtt levélben hívta fel az érintett intézmények vezetőinek figyelmét. Az utalások - amennyiben az érintett intézményeknek van fedezet a számláján - határidőben, április 4-től megtörténhetnek.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kincstár tavaly év végén bevezetett központi illetmény-számfejtési rendszerének egyik szakmai újítása a tárgyidőszaki számfejtésre történő átállás. Az új rendszer az aktuális számfejtési időszak jelenléteiről/távolléteiről szóló jelentések alapján - a magánszférában dolgozó munkavállalókra érvényes szabályokhoz hasonlóan - mindig a ténylegesen teljesített munkaidőre számolja el az illetményt.

A kincstár ennek megfelelően minden hónapban az utolsó munkanapon indítja el a hóvégi számfejtést és készíti el az utalási állományokat, amelyek alapján a munkáltatók utalják el a bért a munkavállalóknak abban az esetben, ha megfelelő fedezet van a számlájukon - írja közleményében a Magyar Államkincstár.