Horvátország az elmúlt hetekben döntött arról, hogy belép az euró előszobájaként számon tartott ERM II. rendszerbe, amely az övezethez való csatlakozás előfeltétele (a rendszerben való kétévi tartózkodás után vezethető be a közös európai valuta).

A napilap az MNB-t megkereste kérdéseivel, ott továbbra is a témában adott korábbi nyilatkozatot tartják irányadónak, miszerint az euró bevezetéséről úgy kell dönteni, hogy szem előtt tartjuk a felzárkózást a fejlett országokhoz.

Az euró bevezetésének időzítését - a maastrichti kritériumokon felül - legalább három további dimenzió figyelembevételével fontos értékelni - írta korábban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója. Egyrészt a tartós pénzügyi egyensúlytalanságok megelőzésére és feloldására továbbra sem működnek övezeti szintű mechanizmusok, ezért a reálgazdasági ciklusok összhangja mellett a pénzügyi ciklusokat is harmonizálni kell, másrészt az euróövezetben a versenyképességi hiányosságok hosszabb távon is fennmaradhatnak, ezért ezek kezelésére rugalmas munka- és árupiacra van szükség, harmadrészt pedig a gazdasági ciklusok kezelésére megfelelő fiskális mozgástérre és hatékony makroprudenciális eszköztárra van szükség.