Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley elemzői  szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a Moody's Investors Service hitelminősítő valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot, de a besorolás kilátását már a jövő hónapban esedékes következő felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

A Fitch Ratings a magyar adósbesorolás idei első felülvizsgálatának eredményeként már a múlt hónapban stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását. A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország július 10-én kerül sorra, a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's legközelebb szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot. Az S&P nemrég emelte - az osztályzati kilátás javítása nélkül - egy fokozattal a magyar besorolást a befektetési sáv határára.

A magyar államadós-besorolás a Standard & Poor's lépése nyomán mindhárom cég listáján egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sávtól, így ha bármelyik hitelminősítő javítja a magyar adósosztályzatot, annál a cégnél Magyarország átkerülne a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A Morgan Stanley londoni elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési kilátásait. A ház várakozása szerint a Standard & Poor's által nemrégiben végrehajtott felminősítést és a Fitch magyar osztályzati kilátásának pozitívra javítását további kedvező hitelminősítői lépések követik.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várható további monetáris politikájával kapcsolatban úgy vélekedik, hogy a magyar jegybank enyhítési ciklusa a végéhez közeledik. A Morgan Stanley londoni elemzői még összesen 0,20 százalékpontnyi enyhítést várnak a harmadik negyedévben, 0,10 százalékpontos lépésekben, és azt valószínűsítik, hogy, hogy az MNB ezután legalább 2016 második feléig változatlanul hagyja alapkamatát.

A londoni elemzői közösségen belül konszenzusos vélemény, hogy az MNB enyhítési ciklusa a végéhez közeledik, az MNB további kamatpályájáról szóló előrejelzések ugyanakkor viszonylag széles sávban szóródnak.