Egyelőre nincs napirenden a magáncsőd intézményének bevezetése Magyarországon - állapítható meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő kérdésre adott válaszából. A miniszter szerint a magáncsőddel kapcsolatos "aggályok és a tagadhatatlanul szintén létező hasznos társadalmi funkciók miatt a magáncsőd bevezetésének előnyei és hátrányai gondos mérlegelést igényelnek".

Matolcsy szerint a magáncsőd intézménye alkalmas lehet arra, hogy - a banki hiteleken túlmutatóan, az adósságok teljes körére nézve - támogassa a még többé-kevésbé törleszteni tudó, de alapvetően jelentős nehézségekkel küzdő adósokat a fizetőképességük helyreállításában, illetve a menthetetlen adósokat a fizetésképtelenség bekövetkezte utáni újrakezdésben. Lehetősége esélyt nyújtana a hitelezőknek, hogy követelésük egy részéhez hozzájussanak, az adósoknak lehetőséget, hogy kiszabadulhassanak az eladósodottság okozta válsághelyzettől.

A természetes személyek fizetésképtelenségének ilyen módon történő kezelése a banki hitelek és azon belül is a jelenlegi, igen jelentős problémás állomány miatt értelemszerűen nem csupán szociálpolitikai, de pénzügyi stabilitási szempontból is fontos terület. A magáncsőd mint lehetőség befolyásolhatja a lakosság fizetési hajlandóságát, valamint a banki hitelek, illetve nem banki - köztük az állammal szemben fennálló - adósságok megtérülését - olvasható a levélben.

A magáncsőd lényege, hogy az adósnak a normál követeléskezelési szabályokhoz képest könnyebbséget nyújt . Az adósnak adott kedvezmény egy szintig egyaránt növelheti az adós fizetési képességét, illetve hajlandóságát, így javíthatja az egyszerű végrehajtáshoz képesti hitelezői megtérülést. A hitelezési hajlandóságot csökkentheti az a tényező , hogy a magáncsőd léte értelemszerűen az adósi magatartást is befolyásolja. Emellett a magáncsőd intézménye, bizonyos esetekben, félreérthető
üzenetet jelent: egy olyan lehetőség kinyitása, miszerint adott esetben az adósságok egy része elengedésre kerül, nyilvánvalóan erkölcsi kockázatot generálhat.