A NAPI Gazdaság cikke

Ugyan sok a külső és belső bizonytalanság, azok azonban jórészt "kiütik" egymás hatásait, így komoly elmozdulás nem várható a következő negyed év folyamán. Ezzel együtt az is igaz, hogy aki nem szereti a meglepetéseket és a nemzetközi pénzpiacon mutatkozó bizonytalanságokat, valamint nem akarja kitenni magát néhány százalékos potenciális veszteségnek, annak érdemes inkább előbb, mint utóbb pénzt váltani.

Bár a piac a következő hetekben nem vár érdemi árfolyam-elmozdulást a jelenlegi szintről, ez természetesen az átlagra értendő. Egy-egy kisebb, átmeneti ingadozás bármikor bekövetkezhet a régióból vagy más feltörekvő piacról érkező rossz hír hatására. Így legfeljebb 1-2 százalékot nyerhetünk vagy veszthetünk a valutavásárlás időzítésével.

Az előző hónapokban a forint erősödése alapvetően külső körülményeknek volt köszönhető, belföldön viszont még mindig továbbra is sok a bizonytalanság - mondta lapunknak Jobbágy Sándor, a Budapest Economics szakértője, aki a következő három hónapra 255 forint körüli euróárfolyamot prognosztizál. Véleménye szerint a fontosabb belső kockázatok közé tartozik az infláció vártnál lassabb csökkenése - főként az agráráraknak köszönhetően -, valamint a kamatcsökkenési ciklus lassulása.

Az év végére a mostanihoz hasonlóan erős, 255 forint körüli euróárfolyamot vár "alapesetben" Samu János, a Concorde Alapkezelő elemzője is. Véleménye szerint nem várható erős spekuláció a forint ellen, mivel a nemzetközi hitelpiaci válság nem egykönnyen tűnik el, emellett az USA gazdasága egyelőre nem lassul jelentősen, így nincs tőkekivonási kedv. A forint árfolyamára az is erősítőleg hat, hogy idén valószínűleg már csupán egyszer vág 25 bázispontot a monetáris tanács, emiatt csak lassan csökken a kamatprémium.

Egy hónapos távlatban a piac az amerikai deviza további gyengülésére számít, vagyis az euró jegyzése akár 1,5020 dollárig is emelkedhet, de az év végére ennél magasabb szint sem zárható ki - véli Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője. E keresztárfolyam emelkedése erős trendnek látszik, eddig a nagyobb ellenállásokat is könnyedén átvitte a kedden új rekordot beállító kurzus. Ezzel együtt a korábbi tapasztalatok alapján nem volna meglepő, ha januárban látványosan visszaerősödne a dollár. Bár általában a gyenge dollár áttételesen erősítette a forintot, most nem ez a helyzet - mondta a szakember, aki szerint az év végéig a magyar fizetőeszköz halvány gyengülésére van kilátás, ezzel együtt az amerikai devizának köszönhetően nem kizárt a 170 forint alatti dollárárfolyam sem.

A forintot érdemi belföldi hírek híján továbbra is a lengyel és a török deviza mozgása befolyásolhatja. Miután a forintsáv jövőjével kapcsolatos találgatások, nyilatkozatok mára elhalkultak, csupán a miniszterelnök távozását firtató értesülések maradtak a porondon. Kolba Miklós szerint Gyurcsány Ferenc leváltása határozottan negatív esemény lenne a forint szempontjából, ugyanis a külföldi szereplők az ő nevéhez kötik a kiigazítást. A londoni befektető nem azt nézi, hogy az intézkedések hogyan érintik a magyar társadalmat, hanem a makrogazdasági következményeket - mondta az üzletkötő.