BUX
37689

Milliárdok mennek el tanulmányokra

A kormány és az államigazgatás a korábbi évekhez hasonlóan idén is milliárdos nagyságrendben költ közpénzt háttértanulmányok és kutatások elkészítésére, az eredményeket azonban ritkán hozzák nyilvánosságra.

NAPI, 2005. január 19. szerda, 07:59

Görgey Gábor 7 millió forintért a MeH "belső használatára" készült, s így titkosított tanulmánya ismét ráirányította a figyelmet a kormányzati munkát segítő háttértanulmányok, elemzések félig nyilvános, félig rejtegetett szürke zónájára.
Annak idején kisebb botrányt keltett, hogy a Miniszterelnöki Hivatal félmilliárd forintot fizetett ki az Orbán-kormány idején - többek között beszédek írásáért - az Euroatlantic Rt.-nek, de a több mint 2 milliót érő Werber-tanulmány, valamint a Medgyessy mellé a Greenberg cégtől hozott amerikai tanácsadók szerződésének 15 millió forintja is azt mutatta, hogy a kormánynak való tanulmányírás nem rossz üzlet.
A kormányzat egész munkáját támogató kutatások egyik központja a Medgyessy-időszakban a kancellária keretein belül működő Stratek volt, ez rendelte meg a miniszterelnök, a miniszterek és a kormány munkáját értékelő lakossági közvélemény-kutatásokat és nagyobb lélegzetű háttéranyagokat. A kormányfőváltás után a Stratek működésének felügyeletét Szekeres Imrétől Gál J. Zoltán korábbi kormányszóvivő vette át, a főosztály létszámát csökkentették, feladatainak egy részét átcsoportosították. Összességében a Stratek eredeti céljaira elosztott pénz azonban nem csökkent, csak a hetekben kiírt közbeszerzések százmilliós nagyságrendű kutatási megrendeléseket hozhatnak, eredményeik részlegesen nyilvánosak.
A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) keretein belül működő integrációs és fejlesztéspolitikai munkacsoport viszont az egyik éllovas a transzparenciában: a megrendelt tanulmányok a kutatásban részt vevők nevével együtt megismerhetők a köz számára. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal 2004-ben több mint másfél milliárd forint felett rendelkezett, és idén is valószínűleg az egyik legnagyobb megrendelő lesz az államigazgatásban.
További részletek a mai NAPI Gazdaságban